Регион

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Изненада преминуо познати хрватски глумац и редитељ!

Познати хрватски глумац и редитељ Саша Аночић преминуо је ноћас у 52. години живота.

Саша Аночић рођен је 1968. у Осијеку. Дипломирао је глуму на „Академији драмске уметности“ у Загребу 1998.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прво је био запослен као глумац у „Хрватском народном позоришту“ у Осијеку, одакле прелази у „Загребачко позориште младих“, а затим у глумачки ансамбл загребачког Градског позоришта „Трешње“.

Тамо је остварио бројне запажене улоге: био је Страшило у „Чаробњаку из Оза“, Отац у „Мами као причи“, Лумиере у „Лепотици и Звери“, Фагин у „Оливеру Твисту“, играо је у представи „Не, пријатељ!“. На позорници „Трешње“ режирао је представе „Алиса“, „Пинокио“ и „Франкенштајн“, које је режирао и драматизовао, а био је и директор тог дечјег театра.

У осталим позориштима као редитељ поставио је на сцену бројне наслове, неретко ауторске пројекте у којима је и потписник текста.

Својом представом „Каубоји“, постављеном 2008. године у „Teatru Exit“ и осмишљеном као комбинација драме и мјузикла, направио је својеврсну прекретницу у позоришту. Карте су се распродавале у рекордном броју, а већ 2014. године представа је бројала 400. изведби у „Teatru Exit“.

За режију представе награђен је Наградом хрватског глумишта, „Плакетом Града Загреба“, Весниковом наградом „Дубравко Дујшин“, Марулом за најбоље редитељско остварење, а представа је освојила многобројне награде.

У Exitu је још поставио представе „Ножеви у кокошима“, „То само Бог зна“, „Немирне ноге“, „Нас два и ја“ и „ГоспОУдинНОУбади“; у речнику ХНК Иван пл. Зајца представу „Комшилук наглавачке“; у загребачком Сатиричком позоришту Керемпух представе „Кад се ми мртви покољемо“ , „О медведима и људима“.

„Смисао живота господина Лојтрице“ и „Нико и ништ“ поставио је у КНАП-у.

У ГДК Гавелли поставио је представе „Осми повереник“ и „Киклоп“, која је 2019. године освојила награде хрватског глумишта за најбољу представу у целини, за најбоље редитељско остварење , као и за најбољу споредну улогу Живку Аночићу; гранд приx за најбољу представу у целини 36. Сусрета позоришта Босне и Херцеговине 2019.,и на 30. Марулићевим данима 2020. награде за представу у целини, за најбољу режију, за најбољу адаптацију текста (Саша Аночић), за глумачко остварење (Фрањо Дијак) и за дизајн свјетла (Здравко Столник).

Играо је у филмовима „Каубоји“, „Коко и духови“, „Либертанго“, „Црнци“, „Запамтите Вуковар“, „Госпођа за пре“, „Армин“, „Мртви кутови“, „Лети, лети“, „Презимити у Рију“, „Chico“, „Анђеле мој драги“…

Саша Аночић је иза себе оставио ћерку Миу Аночић Валентић, коју има из првог брака и која је такође професионална глумица, и троје деце које има из другог брака, Изабелу, Рафаела и Ангелу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист