Русија

Шок! ШТА СЕ ЗАПРАВО КРИЈЕ ИЗА ПУТИНОВЕ ЖЕЉЕ ДА ОБУСТАВИ НАПАД НА АЗОВСТАЉ?

Руски председник Владимир Путин је наредио руској војсци да одустане од планова за напад на челичану Азовстаљ у украјинском лучком граду Маријупољу и рекао да уместо тога жели да челичана буде херметички блокирана. То указује да има другачији план, али не да жели да одустане од освајања челичане, која је последње упориште отпора у Маријупољу

Путин је то заповедио свом министру одбране Сергеју Шојгуу, који је пре тога Путину рекао да је више од 2.000 украјинских бораца још скривено у великој фабрици, која има мрежу подземних тунела. Према украјинским медијима у подземним тунелима скривају се и бројни цивили. Шојгу је рекао да је цео Маријупољ од руском контролом, са изузетком индустријског комплекса Азовстаљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је рекао да је његова одлука да не напада фабрику Азовстаљ мотивисана жељом да заштити животе руских војника.

– Није потребно пењати се у ове катакомбе и пузати под земљу кроз те индустријске објекте. Блокирајте то индустријско подручје тако да мува не може да прође – рекао је.

Зато можда Путин сада ради на преусмеравању снага из Маријупоља на друга бојишта.

Даље, због тога како је изграђена, челичана представља посебно „тврд орах“. Наиме, њени подземни бункери би могли да издрже и нуклеарни удар, па можда и не би било сувишно да на њих троши муницију и животе војника.

Путин је то заповедио свом министру одбране Сергеју Шојгуу, који је пре тога Путину рекао да је више од 2.000 украјинских бораца још скривено у великој фабрици, која има мрежу подземних тунела.

– Сматрам да је предложени напад на индустријску зону непотребан. Наређујем вам да га откажете – рекао је Путин Шојгуу на телевизијском састанку у Кремљу.

Путин и Сергеј Шојгу

Према украјинским медијима у подземним тунелима скривају се и бројни цивили. Шојгу је рекао да је цео Маријупољ од руском контролом, са изузетком индустријског комплекса Азовстаљ.

Путин је рекао да је његова одлука да не напада фабрику Азовстаљ мотивисана жељом да заштити животе руских војника.

– Није потребно пењати се у ове катакомбе и пузати под земљу кроз те индустријске објекте. Блокирајте то индустријско подручје тако да мува не може да прође – рекао је.

Међутим, шта заправо значе ове Путинове речи?

Русија, која има много већу војну моћ од Украјине, изгубила је много војника, високих официра и војне опреме у протекла два месеца, колико већ траје рат.

Представа или нешто друго

Сам начин на који је порука о паду Маријупоља послата у јавности, током састанка Путина и Шојгуа који је емитован на руским прорежимским телевизијама, сугерише да се ради о представи за јавност. Наиме, Шојгу је на састанку Путину с папира читао извештај о борбама у Маријупољу, па утврдио да је град „ослобођен“ иако се у стварности борбе у Маријупољу и даље воде.

Путину би свакако добродошла победа у великом граду какав је Маријупољ, с обзиром на то да до сада ниједан већи град његова војска није освојила.

Још ако заиста жели да оконча рат на време за прославу Дана победе 9. маја, онда је могуће да покушава да створи слику о успеху, макар само за публику код куће.

(Не)освојива тврђава

Могуће је да Путин заиста не мисли да има разлога да његови војници и даље гину у Маријупољу док покушавају да освоје челичану која је огромна на површини, а и још већа испод земље где се крију украјинске снаге, међу којима има и страних бораца, али и злогласних припадника батаљона Азов.

Руске и украјинске снаге се и даље боре и у другим деловима источне Украјине, где је покренута велика офанзива за коју кажу да је друга фаза рата. Зато можда Путин сада ради на преусмеравању снага из Маријупоља на друга бојишта.

Даље, због тога како је изграђена, челичана представља посебно „тврд орах“. Наиме, њени подземни бункери би могли да издрже и нуклеарни удар, па можда и не би било сувисло да на њих троши муницију и животе војника.

Русија је одлучила да блокира опкољену челичану , јер не може да је заузме силом рекао је Алексиј Арестович, саветник украјинског председника, јавља Ројтерс.

– Они физички не могу да заузму Азовстаљ, то су схватили, тамо су доживели огромне губитке. Наши браниоци га и даље држе – рекао је Арестович на брифингу.

Град испод града

Азовстаљ је првобитно изграђен у раној совјетској ери, а касније је обновљен након што га је нацистичка окупација Маријупоља између 1941. и 1943. оставила у рушевинама. Сада заузима око пет квадратних километара дуж градске обале. Испод ње су километри и километри бункера смештених на шест подземних нивоа у систему тунела попут лавиринта.

Осмишљени су тако да може да се у њима смести 40.000 људи у случају нуклеарног напада.

– Испод града у суштини постоји још један град – рекао је Јан Гагин, саветник промосковског сепаратистиоге региона Народна Република Доњецк, за руску државну новинску мрежу „Риа Новости“.

Средњевековна опсада

Путин је рекао да Азовстаљ треба да буде блокиран тако да из њега не може да излати ни „мува“. Значи, да ако се украјинске снаге не предају, оне ће вероватно остати у бункерима све док буду имале залихе хране.

Читав Маријупољ је дуго већ опкољен и у њему је руска војска спроводила практично средњевековну опсаду – исцрпљивала браниоце и није дозвољавала да им стигну појачање, храна, лекови.

За очекивати је да Русија и сада покушава исто – да држи опкољени Азовстаљ и можда чека да људи у њему прогласе предају или умру од глади и жеђи.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Блиц