Издвајамо Србија

КАД ЗАВРШИМО СА КОСОВОМ, СЛЕДИ ВОЈВОДИНА! Бешлин усред Србије најављује даље комадање државе

Члан Председништва Лиге социјалдемократа Војводине историчар Миливој Бешлин изјавио је да „борба за Војводину тек предстоји“ и додао да је та покрајина у протеклих 100 година „од најразвијеније области у Југославији“, дошла на ниво „недовољно развијеног региона у Србији“.

– Војводина улази у југословенску државу пре сто година као њена најразвијенија област, а данас је недовољно развијени регион Србије, као део најмање развијеног дела постјугословенског простора. Експлоатисана, пљачком уназађена, политички понижена и економски девастирана, са најлошијом инфраструктуром на читавом постјугословенском простору – поставља се питање шта се тачно слави ових дана у Новом Саду – написао је Бешлин у ауторском тексту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, „по старом правилу“, корумпирана власт која није способна да грађанима понуди бољу будућност, „фалсификатима историје нуди бољу и славнију прошлост“.

– Отпор примитивној, националистичкој, „присајединитељској“ хистерији, чији је циљ негирање Војводине и њено насилно преиначавање, брисање и затирање њеног идентитета – чини се као политички, друштвени и културни императив. Након решавања косовског, следи отварање војвођанског питања – пише Бешлин.

Он је оценио да Војводином „привремено управљају они који је мрзе, они који би желели да укину и само њено име“.

– Ипак, вишевековни политички ентитет, историјска покрајина, увек је као најмањи садржалац имала идеју о властитом идентитету и самобитности. Та идеја бивала је током историје као река понорница. То што је данас она у повлачењу, не значи да врло брзо њена плима неће однети на сметлиште историје оне који је газе и унижавају. Непристајање је први корак отпора, а борба за Војводину тек предстоји – навео је Бешлин.

 

Извор: srbijadanas.com