Србија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Ово је прва држава ЕУ која ће повући признање Косова? Ево о чему је реч!

Вучићев домаћин биће председник Чешке Милош Земан, српској јавности познат као изразити пријатељ наше земље и један од највећих заговорника повлачења признања независности Косова.

Председник Србије Александар Вучић налази се у дводневној посети Чешкој Републици где ће разговарати са највишим званичницима те земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучићев домаћин биће председник Чешке Милош Земан, српској јавности познат као изразити пријатељ наше земље и један од највећих заговорника повлачења признања независности Косова.

Тамошња јавност махом је на страни Србије када се ради о решењу косовског питања, али су власти те земље, под очигледним притиском Запада, признале лажну албанску државу и остале при свом ставу да се ова одлука не мења.

Ипак, у самој Чешкој неколико пута покретане су иницијативе за повлачење признања, од тамошње комунистичке партије, дела интелектуалаца, па и самог председника те земље који је дошао у колизију са владом због својих иступа у којима се жестоко обрушио на власти у Приштини називајући их злочинцима.

Вучић најавио нова повлачења признања

Председник Србије Александар Вучић саопштио је у фербуару ове године да ће још земаља повући признање Косова.
Вучић је навео да Албанци не желе да испоштују ниједан договор и најавио да неће бити изнененађење када још земаља повуче признање.

– Добили смо информацију да Албанци покушавају у Конференцију уставних судова да учлане Косово, а ако је то истина то значи да они више не поштују норме Вашингтонског споразума, а ми ћемо бити принуђени на то да одговоримо. А одговор ће бити дипломатски и не верујем да ће им се свидети нова повлачења признања. Молим их да се уразуме, а ако неће, добиће одговор – рекао је председник.

Вучић и Земан у четири ока

Вучић и Змена разговарали су у Дворцу Прага у цетири ока. Двојица председника разменила су мишљења о проширењу ЕУ, о ситуацији на Западном Балкану, али и о дијалогу са Приштином.

Састанак је уследио након свечаног дочека уз војне почасти и церемоније размене државних одликовања између два председника.

После тих састанака предвиђено је обраћање медијима председника Вучића и Земана.

Вучић ће током посете разговарати о питању Косова и нема сумње да је председник Србије свестан да Албанци хватају почетне позиције за трку која ће настати по истеку мораторијума из Вашингтонског споразума који предвиђа да Србија на годину престане са лобирањем за повлечење признања, а Косово заузврат престаје да аплицира за чланство у међународним организацијама.

Међутим, како се овај период ближи истеку, делује да је наставак дијалога Београда и Приштине све даље, а захтеви Албанаца нису се одмакли даље од почетних позиција према којима очекују искључиво признање своје лажне државе.

Преокрет у ЕУ

Одлуку о повлачењу признања Косова донело је до сада 18 држава и то је један од неупитних успеха српске дипломатије. Иако то нису државе превише звучних имена у светским оквирима, на тај начин покренут је несвакидашњи и никада у историји виђен талас преокрета одлуке о признању једне државе.

Оно што је интересантно, приче о повлачењу признања одјекнуле су диљем света, па су иницијативе почеле да се појављују и у европским земљама, најпре у Италији где је група интелектуалаца потписала петицију којој се тражи од парламента те земље да промени одлуку о признању, затим и у Француској где је покренута слична иницијатива, а на крају и у Чешкој.

И управо званични Праг, пре свега због свог јавног мњења, али дела политичке елите, може бити „најслабија карика“ у ланцу подршке лажној држави. Нема сумње да би прва држава чланица ЕУ која би повукла признање Косова означила почетак потпуног преокрета и у том делу планете који чине најбогатије и најмоћније државе света, а за чију подршку је квазидржава егзистенцијално везана.

Србија не би била примљена у ЕУ чак ни да призна Косово

Председник Србије отворено је саопштио да чак ни признањем Косова Србија не би постала члан ЕУ и додао да дијалог не може бити успешан ако друга страна није спреман на компромис, а такве политичке воље у Приштини нема.

Вучић се обратио се јавности након учешћа на Самиту Брдо Бриони.

Говорећи о уласку Србије у ЕУ, Вучић је казао да чак и да је Србија све испунила, опет не би била у ЕУ.

Вучић каже да Србија не би била део ЕУ чак ни да је између Београда и Приштине постигнуто компромисно решење.

– Реална ситуација је таква да постоји замор од проширења. Србија не би била део ЕУ чак ни да је испунила све услове и постигла договор са Албанцима или признала Косово – рекао је он.

Како наводи да је за дијалог са Приштином потребан неко ко је спреман на компромис.

– Не можете само да тражите да буде како ви хоћете и да издајете наредбе јер то одавно не пролази, али добро. Ми смо задовољни свим разговорима и како се ситуација одвија – закључио је председник Србије.

Вучић каже да је битно да Србија врши реформе због себе, те да се економски развија што је могуће брже.

Земан тражио повлачење признања независности Косова
Земан је пре неколико недеља, поводом предстојеће посете председника Вучића, изјавио да и даље верује у неопходност ширења ЕУ, укључујући чланство Србије, јер „чланство у ЕУ води миру, стабилности и просперитету“.

– Чешка се пажјиво припрема за другу половину 2022. године, када ће поново председавати Саветом ЕУ. Проширење ЕУ биће високо на листи приоритета током нашег председавања. Чешка је одувек подржавала ширење Уније јер верујемо да чланство у ЕУ води миру, стабилности и просперитету. Сигуран сам да ће Чешка имати активну улогу у том процесу, а спремни смо да помогнемо Србији у процесу трансформације – навео је Земан.

Он је током посете Београду 2019. најавио да ће од уставних власти Чешке затражити да размотре могућност повлачења признања, а на питање какав је сада његов став по овом питању рекао је:

– Након много година бављења политиком, познат сам као особа која је доследна у својим ставовима. И даље верујем да је признање независног Косова грешка. О овом питању сам разговарао са највишим уставним званичницима Чешке, међутим, они се нису сложили са мном, а пошто живимо у доба демократије, морам да поштујем мишљење већине – рекао је тада Земан.

План посете

Првог дана посете Вучић ће имати одвојене сусрете са председником Чешке Милошем Земаном, председником Посланичког дома Парламента Радеком Вондрачеком и с председником Сената Милошем Вистрчилом.

Другог дана посете планиран је састанак с премијером Андрејем Бабишом.

Током дводневног боравка у Прагу Вучић це разговарати и са бројним привредницима земље домаћина, најављено је из Председништва Србије. Иначе, посета председника Вучића ће у Чешкој бити прва тог ранга од избијања пандемије корона вируса.

Вучић је прошле седмице, током сусрета с амбасадором Чешке Томашем Кухтом, рекао да се радује посети и сусрету са председником Земаном, кога цени као истинског пријатеља, посебно његов чврст став по питању Косова и Метохије који често износи у јавности.

Вучић је на састанку изразио захвалност за подршку Чешке европским интеграцијама Србије.

Кухта је рекао да ту посету у Прагу доживљавају као снажну потврду српско-чешког пријатељства и јединственог узајамног односа двојице председника.

Очекује се да ће током посете Вучића Чешкој бити постигнути конкретни економски договори на обострану корист.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс