Свет

Велики обрачун грађана и војске! Нижу се поруке: „Власт неће имати мира, настављамо“

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Због незадовољства начином рада колумбијске владе те доношења нових мера, грађани Колумбије већ месец дана организују протесте.

Те демонстрације су се претвориле у сукоб с војском и полицијом, преноси Клиx.ба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Протести који су почели 28. априла због одлуке владе да изврши порезну реформу која би укључивала и повећање пореза, претворили су се у крвави обрачун грађана с једне, те представника полиције и војске с друге стране.

Према првим предлозима, колумбијска влада предложила је подизање порезне стопе на плате што би укључивало и грађане чија се месечна примања крећу од 680 долара и више. Оваква одлука изазвала је револт грађана који су започели демонстрације у главном граду Боготи, да би се након тога протести пренели и на друге градове.

Иако је председник Колумбије Иван Дуке неколико дана након предлагања закона повукао предлог, грађани су се и даље окупљали на улицама незадовољни радом председника, стањем у држави и корупцијом која нагриза колумбијско друштво. Због притиска грађана, министар Алберто Караскиле поднео је оставку на позицији министра финансија.

Након што су полиција и војска угушили протесте у Боготи, центар протеста преселио се у град Кали у којем се у посљедњих неколико дана сукобило стотине демонстраната и припадника снага сигурности. На последњим протестима у петак, градоначелник Хорхе Оспина саопштио је како су у сукобима погинуле четири особе.

„Морамо успоставити дијалог између оних коју позивају на демонстрације, владе и целог друштва. Уколико не буде разговора, спирала насиља ће се наставити и нажалост живот би могло изгубити још више грађана“, рекао је Оспина.

Иако одређени политички званичници позивају на мир, председник Колумбије Иван Дуке наредио је ново распоређивање полицијских и војних снага у Калију. Дуке је додао како ће више од 7.000 војника бити распоређено у Калију укључујући и припаднике морнарице.

Упркос томе што су влада и лидери протеста постигли одређени договор о прекиду демонстрација, организатори су рекли како влада није испоштовала делове договора те да ће се због тога протести наставити.

„Док нас влада не послуша морамо остати на улицама. Ако народ нема мира, неће га имати ни власт“, рекао је један од учесника протеста.

Колумбијска влада је саопштила како је током демонстрација од 28. априла погинуло 17 особа које су биле директно укључене у протесте. С друге стране, организације за људска права тврде како су припадници полицијских снага током протеста убили или тешко повредили још десетине грађана.

Поводом сукоба који трају месец дана огласили су се и бројни светски званичници. Између осталог, државни секретар САД-а изразио је забринутост због дешавања те је позвао обе стране на дијалог.

„Грађани имају право да протестују. Овом приликом упућујем искрено саучешће породицама које су изгубиле блиске особе током ексалације насиља“, рекао је Блинкен.

Протести осим што су нарушили сигурносну ситуацију у Колумбији, створили су и низ других проблема. Колумбијско министарство финансија проценило је да су протести, штрајкови и блокаде коштали државу 2,68 милијарди долара. Осим финансијске штете, из министарства су истакли како је блокада путева довела и до несташице хране и других залиха, раста цена и ометања пословања у главној луци Колумбије.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор:  KLIX.BA