Србија

Вучић шокирао регион: „Бићу још дрскији и безобразнији јер сте понижавали Србију“

Председник Србије Александар Вучић обратио се на свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом.

Своје обраћање почео је стиховима „Крваве бајке“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тешко је говорити на овај дан. Никада мање земаља суштински није обележавало Дан победе над фашизмом. Наше је да не кријемо истину, да не дозволимо да лаж победи“, изјавио је он.

Истакао је да је у нашем региону највише присутно мењање историје.

„Терор је спровођен пре свега над српским народом. Немогуће је побројати сва места страдања. Шта је човек који убије једног човека? Да ли је он убица читаве нације?“, запитао се председник у свом говору.

Додао је да су невине жртве свете, а да је за Србију Дан победе не само крај Другог светског рата, већ крај страдања.

„Срби су морали да плате високу цену. Ко мисли да су Срби срљали у рат против Хитлера – он не зна Србе. Сваком будућем Хитлеру наша престоница ће рећи не. Срби су се дигли на оружје свуда у Југославији“, нагласио је председник у свом обраћању.

Ниједан други народ није тако гласно рекао не као што је то Србија рекла четрдесетих година прошлог века, јасан је био Вучић.

„Не смемо и нећемо да заборавимо. Тиме ћемо да заборавимо и крагујевачке ђаке и Стојанкина три сина. Српски народ где год да се налазио јасно је рекао не фашизму“, рекао је он.

Ако заборавимо фашизам, то би значило да би он могао још у гротескнијем облику да се врати, а победа се пише истином, казао је он и осврнуо се на ситуацију у региону.

„Нећемо да пристанемо на понижење у региону, посебно од оних који су цвећем дочекивали Хитлерову војску и који су вршили погром над Србима у време кад је Београд био уништаван. Можда би то било и разумљиво да није покушаја бруталних и бесмислених да Србе од жртава праве на џелате. Срби су данас криви зато што су се супротставили усташама“, казао је председник и додао да Срби више неће да ћуте и да се додворавају.

„Поносан сам на чињеницу да предводим генерацију која хоће да очува мир. Неће да погну главу и да говоре неистину да би се некоме допали. Храбро и достојанствено ће штити прошлост, садашњост и будућност. Можете да вређате српски народ, свакога од нас, али као председник нећу дозволити да вређате жртве. Када кажете да сам дрзак и безобразан јер говорим истину у лице, мој одговор је да ћу бити још дрскији и безобразнији јер сте Србију понижавали да више нисмо имали куд. Пробудио се српски слободарски дух, дух убијеног али никада побеђеног народа и то је нешто што нећете моћи да сатрете“, закључио је председник.

Такође, истакао је да Србија брже напредује од суседа и помаже свима којима је то потребно.

„Ми и вама желимо да ухватите тај ритам, да бисте мало мање бринули о томе како да нешто учините против Србије“, послао је јасну поруку Вучић.

Како је даље навео, свет и регион у коме влада сарадња, мир и разумевање је завет наших предака и њега морамо да испунимо јер су се они за то борили.

На крају свог обраћања председник Србије се поклонио сенима свих погунилих, али и живим херојима за све оно што су учинили за Србију и наш народ.

„За нас је 9. мај Дан победе, Дан симбол, Дан наде и Дан тријумфа добра над злом, победе живота над смрћу и победе жртве над џелатом“, закључио је Вучић.

Подсетимо, свечана академија поводом Дана победе над фашизмом одржана је у Народном позоришту, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Свечаној академији у Народном позоришту присуствовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министри у Влади Србије, Никола Селаковић, Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Гордана Чомић, Александар Вулин, Дарија Кисића Тепавчевић, Златибор Лончар, Томислав Момировић, Јадранка Јоксимовић, Ненад Поповић и Маја Гојковић.

Присуствовао је и директор БИА Братислав Гашића, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и политички представници Срба са КиМ.

Свечаност у Народном позоришту је организовао владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај, као државни празник у Србији, обележава се низом догађаја током викенда, од полагања венаца, преко концерата до ватромета, а тим поводом са Савске терасе уз највише војне почасти огласила се и почасна артиљеријска паљба.

Град Београд, Руски дом у Београду и Бесмртни пук поводом прославе Дана победе над фашизмом и обележавања 80 година од почетка Другог светског рата организовали су низ дводневних свечаности, уз подршку, бројних медијских партнера и организација посвећених неговању културе сећања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92