Свет

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево како ћемо путовати у ЕУ! ОВЕ ВАКЦИНЕ СЕ ПРИЗНАЈУ!

Ужелели смо се прослава , али и путовања. У односу на прошлу годину, када је кретање ван граница Србије било скоро потпуно онемогућено, ове године правила су мање строга.

Савет ЕУ усвојио је препоруку према којој грађани трећих земаља могу у државе Уније уколико су примили Фајзер/Бионтек, Модерну, Џонсон и Џонсон или Астразенеку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинеска и руска вакцина нису прихваћене у свим европским земљама, али пошто свака чланица има право да уведе сопствена правила, грађани Србије могу да путују у 6 земаља – Грчку, Бугарску, Мађарску, Кипар, Словенију и Хрватску. За улазак у те земље потребно је показати:

1. QR код или потврду који се добијају после вакцинисања било којом вакцином, дакле прихвата се и руска и и кинеска
2. Или, уколико нисте вакцинисани, негативан ПЦР или серолошки тест, не старији од 48 односно 72 сата.
Изузетак је Шпанија која за сада не прихвата људе вакцинисане руским Спутњиком.

Према тренутним подацима Министарства спољних послова, држављанима Србије и даље није дозвољено путовање из туристичких разлога у 18 земаља: Аустрију, Белгију, Чешку, Данску, Естонију, Француску, Финску, Немачку, Италију, Литванију, Луксембург, Холандију, Пољску, Португалију, Румунију, Словачку, Шведску и Малту.

Тренутно у те државе грађани Србије могу да путују искључиво уколико имају боравишну дозволу, због пословних или хитних разлога.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92, Прва ТВ