Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево како да преузмете дигитални зелени сертификат који вам је потребан за путовања!

Идете на пут и треба вам дигитални зелени сертификат, а не знате како да га преузмете. Ово је најкраћи пут до њега. Од среде га можете добити и у поштама широм Србије.

Потврда о вакцинацији, резултати тестирања на ковид – сви ти подаци се налазе на вашем дигиталном зеленом сертификату. До сада га је преузело више од 130.000 људи. Да бисте и ви, први корак је регистрација на порталу е-Управа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Грађани остављају име, презиме, остављају слику своје личне карте или пасоша, број личне карте, мејл адресу и бирају шифру. На тај начин се региструју. Када су регистровани бирају дигитални зелени сертификат и када одаберу ову услугу, могу да изаберу да ли желе сертификат на српско-енглеском, српско-кинеском језику“, наводи Михаило Јовановић, директор Канцеларије за е-Управу.

Када сте све ове кораке урадили, дигитални зелени сертификат стиже за неколико секунди на мејл адресу. Уколико путујете, сачувајте га у мобилном телефону или га одштампајте.

„Са све више земаља Министарство туризма склапа споразуме о признавању дигиталног сертификата. У овом тренутку то су: Грчка, Мађарска, УАЕ, Турска, Словенија“, каже Јовановић.

Да ли су сви подаци који су унети сигурни?

„Сви подаци се чувају по највишим безбедносним стандардима у државним дата центрима – Београд и Крагујевац“, наводи Јовановић.

Уколико сами не знате да преузмете зелени дигитални сертификат, то можете учини у 200 пошта широм Србије. За то вам је потребан пасош.

„У пар корака, уз важећи пасош потпуно бесплатно добиће потврду, односно добиће лист дигиталног зеленог сертификата. Желимо да истакнемо да ће од 7. јуна и свим страним грађанима који су примили вакцину у Србији бити омогућено да на шалтерима преко 200 пошта подигну дигитални зелени сертификат“, наглашава Бојана Николић, директорка Функције услуга ЈП „Пошта Србије“.

Списак пошта у којима се издаје дигитални зелени сертификат објављен је на сајту „Поште Србије“.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС