Свет

Хорор! БРОЈ ЖРТАВА У НЕМАЧКОЈ СЕ ДРАМАТИЧНО УВЕЋАВА! Више од 90 мртвих, 1.300 несталих, уништени градови, путеви!

Разарајуће поплаве у Немачкој убиле су најмање 90 људи, а као нестало се води више од 1.300 људи.

Највише погинулих је у покрајини Северна Рајна-Вестфалија и у суседној Рајнланд-Пфалц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У четвртак увече власти области Ахвилер у западној Немачкој су саопштиле да очекују да ће број жртава повећавати, додавши да се око 1.300 људи води као нестало, али су нагласили да треба имати на уму да је дошло до оштећења на мобилним мрежама, јавља „Гардијан“.

У граду Бад Нојенар-Арвилер, изведено је више од спасилачких мисија, а неке још трају. Више од 1.000 спасилаца помаже тој области, док власти кажу да је рано рећи обим штете, преноси Тањуг.

Девет становника дома за особе са инвалидитетом и двојица ватрогасаца који су помагали у акцији спашавања су страдали у Рајни-Палатинат.

– Има мртвих, људи су нестали, а многи су још у опасности. Никада нисмо видели овакву катастрофу, ово је ужасно – изјавио је гувернер покрајине Рајнланд-Пфалц, Малу Дрејер.

У петак ујутро су се куће урушиле у Ерфстадту близу Келна. Спасилачки тимови покушавају да помогну становницима који су се вратили у своје домове упркос упозорењима, објавила је на Фејсбуку градска управа Келна.

– У неким подручјима нисмо видели оволико кише у сто година – рекао је у разговору за ЦНН Андреас Фридрих, портпарол немачке метеоролошке службе.

Додао је да је у неким подручјима пало двоструко више падавина од просека, што је узроковало поплаве и рушење многих кућа.

Војска је тенковима чистила путеве од одрона и срушених стабала, а хеликоптери су евакуисали људе који су остали заробљени на крововима потопљених кућа.

У граду Шулд на истоку земље куће су претворене у хрпе крхотина и поломљених греда, а путеви су били блокиране олупинама и срушеним дрвећем, јавља Ројтерс.

– Шта сам доживео? Било је катастрофално – рекао је Едгар Гилесен, 65-годишњи пензионер чији је дом оштећен.

– Све те људе који овде живе, све их знам… Жао ми их је, изгубили су све. Пријатељ је тамо имао радионицу, ништа није остало. Пекара, месара, све је то нестало… Застрашујуће је. Незамисливо – додао је утучени пензионер.

Брана Рурталшпер, у близини границе са Белгијом, поплављена је ноћас, а брана Штајнбахталпере је нестабилна.

Управа Северне Рајне-Вестфалије одржаће данас хитни састанак.

Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер рекао је магазину „Шпигл“ да ће федерална влада пружити финансијску помоћ свим погођеним регионима што је пре могуће.

Канцеларка Ангела Меркел је, током посете Вашингтону, рекла да су четвртак обележили страх, очај, патња, а на стотине хиљада људи је ођедном суочено са катастрофом.

– Изражавам саучесће свима који су у катастрофи изгубили вољене, и свим срцем сам уз оне који брину за судбине људи који се воде као нестали – рекла је она, додавши да много људи у Луксембургу и Холандији такође пати.

У Белгији се број мртвих услед поплава попео на девет, пренео је „Гардијан“ писање белгијске новинске агенције Белга.

Рекордне падавине узроковале су пуцање брана и изливање река, а пустош коју је бујица оставила за собом оставила је у шоку целу Европу.

Екстремне количине кише забележене су у среду и јуче ујутро у већем делу западне Немачке и Бенелукса. Неки делови тих покрајина забележили су између 100 и 150 милиметара кише у једном дану, што би отприлике било једнако томе да киша пада месец дана.

У регији Рајфершајд је за само девет сати пало невероватних 207 милиметара кише, према Европској бази података о снажним временским приликама. Школе на западу су затворене, а саобраћајнице блокиране. ванредно стање проглашено је у округу Шулд, у планинској регији Ајфел на граници са Белгијом и Луксембургом.

Око 500 војника распоређено је како би помогло подручјима где је стање најтеже, објавило је министарство одбране, преноси Индеx.хр.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс