Србија

ВУЧИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: Чекајте за годину дана када нам уведу таксе и на метан, па нам забране да једемо кравље месо!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да у свету влада велика борба за новац, јер богати желе да остану богати, али не могу више да доприносе и производе као раније и да је зато за Србију важно да обезбеди енергетску безбедност као и да осигура сопствене ресурсе

Вучић је у Великој Плани на питање да ли компресорска станица која се гради значи да ћемо имати квалитетнији гас и повољнију цену гаса, рекао да не може рећи да ће цена бити повољнија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све цене иду у небо, бакар је скочио на 10.000 долара по тони. Погледајте како расте чена челика. Један разлог је корона, јер људи нису трошили, па сада скачу цене. Други разлог је покушај заустављања тржишта, односно мера за заустављање кинеске, руске и сваке друге конкуренције са истока, што се изјаловило, јер тржиште увек пронађе кривину – објаснио је он.

Вучић је казао да је веома уплашен због карбон такси, јер ће оне изазвати хаос у свету.

Оценио је да се та такса уводи због Кинеза, а све под видом заштите животне средине.

На то ће, упозорава, Кинези увести три пута горе мере против њих, а услед тога „награбусићемо смо сви ми остали“.

– Надам се да ћемо имати довољно снаге да све превазиђемо. Због тога је важна енергетска безбедност, да се ми осигурамо. Срећан сам што имамо злата, бакра, челика, топло и хладно ваљаног лима, што смо обезбеђени храном, али морамо све те ресурсе да осигурамо – поручио је он.

Вучић је објаснио да се цена гаса формира на светском тржишту, али и да имамо више од 100 долара јефтиниј гас него што је на тржишту и то захваљујући договору са руском страном.

Што се тице квалитета гаса, ово је, према његовим речима, најквалитетнији – 97 одсто метана.

Нагледаћемо се циркуса свакојаког!

– Чекајте за годину дана када нам уведу таксе и на метан, па нам забране да једемо кравље месо, јер су преживари. Нагледаћемо се циркуса свакојаког, јер је велика борба за новац. Богати желе да остану богати, али не могу да допринесу и производе као раније. Пре 20 година Европа је имала 20 одсто удела у светској производњи, а сада је то 10 одсто и биће за пар година на седам процената. То су огромне промене, а сви се праве да се ништа не мења – рекао је он.

С тим у вези је констатовао да се тако и код нас не увиђају промене, односно не желимо да видимо шта се све изградило и увек тражимо више.

– Сада када будемо урадили пут Велика Плана – Жабари онда ћемо тражити нови пут дуж магистрале према Лапову. То је негде природно и нормално – приметио је.

Вучић је казао да ћемо се са много проблема суочавати, али да ћемо захваљујући овом пројекту имати веома чист квалитетан гас и да „нема зиме за нас“.

– Осим што Србијагас мора да ради тачније и прецизније, а генерални директор већу бригу да води о људима. Људи чекају на гас и у Ваљеву, Врању, Ковачици, Сурчину, то су ствари где каснимо – упозорио је Вучић.

Истакао је да мора да се покаже да смо у стању када обећамо нешто то да урадимо на време и на најбољи начин.

– Верујем да ће се генерације које долазе поносити оним што смо урадили за кратко време – закључио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс