Регион

Донели су одлуку! БЕЗ ВАКЦИНЕ НИГДЕ! Влада уводи нове мере против ковида!

Фото: Pixabay.com

Влада Северне Македоније уводи нове мере против короне – од 16. августа без вакцине неће се моћи ни у кафану.

Одлуком Владе Северне Македоније, због погоршања епидемиолошке ситуације у земљи, од 16. августа ступиће на снагу нова мера заштите против ширења заразе којом се забрањује улазак у сваки објекат, кафане, стадионе, спортске хале, концертне дворане.. без потврде о примљеној вакцини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Од 16. августа, уводи се обавеза поседовања потврде о извршеној имунизацији, најмање прве дозе, редарске службе ће обављати контроле доказа о вакцинацији при улазу у сваки објекат, укључујући и угоститељске, са више од 30 присутних лица, за било какав догађај (прослава, концерт, семинар, обука, радионица, конференција, културни или спортски догађаји) – прецизирано је из Владе у Скопљу.

Одлука о обавезном доказу потврдом о извршеној имунизацији, макар једном дозом вакцине, како је објашњено, односи се на све старије од 18 година.

– Обавезују се надлежне инспекцијске службе у предстојећем периоду да интензивирају контроле у циљу стриктне примене и пооштовања превентивних препорука, привремених и наређених мера које се односе на Ковид -19 – наводи се у документу Владе Северне Македоније.

Рапидно ширење заразе у Тетову

Из Министасртва за здравство Владе Северне Македоније је саопштено да је епидемиолошка ситуација у Тетову крајње озбиљна и нови талас заразе је већ – стигао.

Стање је слично – свуда у региону. Анализе Института јавног здравља како је прецизирано, поврђују да се „вирус пре свега шири код невакцинисаних грађана, изнад 90 одсто“. С друге стране, обухват вакцином у Тетову је испод 20 одсто.

Министар за здравство Венко Филипче је у сагласности са члановима Комисије за заразне болести предложио Влади увођење рестриктивних мера – забране масовних окупљања у затвореном простору, свадби, прослава.

– Испуњеност затвореног дела угоститељских објеката не сме да прелази 30 одсто капацитета, а за столовима не смеју да седе више од четири особе, уз појачане контроле спровођења ових мера..

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Новости.рс/Ало.рс