Свет

Драма се наставља! Председник се хитно обратио нацији и тражио помоћ: ПОЧЕЛО ИСКРЦАВАЊЕ АМЕРИЧКИХ МАРИНАЦА!

Талибански милитанти напредују много брже него што је то ико очекивао и стигли су на само 20 минута од главног града Авганистана, Кабула, а аналитичари страхују да би пад престонице могао да има катастрофалне последице по земљу будући да њен председник Ашраф Гани одбија преговоре с исламистичким борцима.

Застрашујућа ситуација у Авганистану настављена је и данас након што су талибански милитанти претходних дана освојили десетак кључних градова у земљи, поразивши на скоро свим фронтовима војску те дугогодишњим ратом разорене азијске државе, а сада је на реду престоница Кабул будући да се екстремисти налазе на само 20ак минута од ње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поједини амерички званичници изјављивали су како ће у руке Талибана у наредном периоду вероватно пасти и главни град, али не брже од 30 дана, међутим, чини се да су те процене биле погрешне и да они напредују брже него што је ико очекивао. То многи аналитичари и геополитичари сматрају катастрофом, па је реаговао и председник Авганистана Ашраф Гани, позвавши међународну заједницу да му притекне у помоћ.

Многи су, подсетимо, очекивали да ће он претходних дана поднети оставку будући да су сви, укључујући и Талибане, тражили његов одлазак, међутим, то се није догодило. Он је медијску изолацију прекинуо само да би саопштио како ће отићи тек када на његово место дође демократски изабран лидер, а затим се опет повукао.

Чувши, међутим, да Талибани напредују ка Кабулу екстремном брзином, те да се у питање доводи и његова безбедност, он се обратио нацији.

– Као вашем предсједнику, у фокусу ми је спречавање даље нестабилности, насиља и расељавања мог народа. У тренутној ситуацији, наш главни приоритет је ремобилизација наших сигурносних и обрамбених снага и око тога предузимамо озбиљне кораке – рекао је Гани, а затим додао да неће допустити да рат наметнут људима узрокује смрт невиних људи, нестанак постигнућа у посљедњих 20 година, уништавање јавних објеката и наставак нестабилности.

Похвалио је храбре сигурносне снаге које покушавају да обране градове од талибана.

– Започео сам консултације унутар владе с политичким челницима и међународним партнерима како би се пронашло политичко решење у којем ће се очувати мир и стабилност – закључио је Гани.

Међутим, талибани и даље незаустављиво напредују у Авганистану, одакле многе земље, међу којима и Сједињене Државе и Британија, евакуишу своје држављане и дипломате.

Дописник Скај њуза из Авганистана Стјуарт Ремзи, у јављању уживо из Кабула је за ту телевизију рекао како су талибани на свега „20 минута удаљени од главног града“.

– Кабул не само да је окружен, него је под притиском талибана – упозорио је Ремзи и додао како се очекује долазак америчких и британских војних снага који полако пристижу.

– Долазак страних војника могао би потенцијално да примири ситуацију, али одлука авганистанског председника да не одступи дефинитивно не користи ситуацији, будући да су талибани одбили претходне понуде о подели власти. Ако виде да председник неће да преговара са њима, а талибани тренутно имају велику моћ, то би могло да доведе до новог таласа насиља – истакао је Ремзи.

Талибани су се у суботу приближили Кабулу и заузели кључни град у близини авганистанске престонице, Пул-е-Алам, док су амерички војници стигли како би помогли у евакуацији званичника амбасада и других цивила.

Пентагон је зато саопштио да ће две јединице маринаца и једна пешачка формација стићи у Кабул до недеље увеле, чиме ће у том граду бити распоређено 3.000 америчких војника.

– Стигли су и наставиће да пристижу до сутра – рекао је анонимно амерички функционер за Ројтерс, али није објаснио каква ће бити улога снага САД будући да је средином недеље шеф Беле куће Џо Бајден потврдио исправност своје одлуке да се из Авганистана после 20 година повуку снаге његове земље и борба с милитантима препусти авганистанској војсци.

Зато се верује да Америкаци имају наредбу само да на безбедно осведу своје сународнике, а не и да учествују у било каквом одвраћању талибанских снага.

Подсетимо, пре најновијих дешавања талибани су у петак освојили и други највећи авганистански град Кандахар, економско средиште на југу земље. Радикална исламистичка скупина такође је заузела и Херат на западу.

Губитак Кандахара тежак је ударац за владу. Реч је о главном упоришту талибана, изворно паштунских бораца, чија је организација формирана 1994. у хаосу грађанског рата. Кандахар се налази близу Спин Болдака, једног од два главна гранична прелаза према Пакистану, а и један је од главних извора пореских прихода.

– Кабул није тренутно непосредно угрожен, али јасно је да ако само погледате шта су талибани радили, можете видети да покушавају да изолују Кабул – рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби.

С друге стране, генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је талибане да одмах зауставе офанзиву у Авганистану и упозорио је да „Авганистан измиче контроли“.

– Ово је тренутак да се заустави офанзива. Ово је тренутак да се покрену озбиљни преговори. Ово је тренутак да се избегне продужени грађански рат или изолација Авганистана – упозорио је Гутереш.

Иначе, многи становници главног града стварају залихе пиринча и друге хране. У амбасадама се подносе на десетине хиљада захтева за издавање визе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс