loading...
Русија Свет

ЛАЗАНСКИ: Путин се појавио да Русији врати достојанство

Фото: Јутјуб

Окончањем Хладног рата је био период кризе који је захтевао посебне мере, његовим окончањем догодила се суштинска промена у геополитици која је заслуживала озбиљан одговор, сматра војни аналитичар Мирослав Лазански.

Трамп још ратоборнији од Обаме

„У прошлости, Хладни рат је америчкој политици давао фокус и дисциплину. Распад Совјетског Савеза САД су геополитички искористиле ширећи НАТО до руских граница. Агресија НАТО-а на СР Југославију 1999. коначно је пробудила Москву из стратешке летаргије.

Владимир Путин се појавио да Русији врати национално и државно достојанство. Наравно, све је ово мање-више, познато. Нови амерички председник Доналд Трамп обећавао је у предизборној кампањи боље односе с Русијом, за Путина је имао речи поштовања, па и похвале.

Свет је очекивао да је на помолу нови „детант“ и да смо се коначно удаљили од опасности од нуклеарног рата. Међутим, Трамп је добио изборе, окупио око себе екипу пензионисаних генерала и у односу на Русију није ништа мање ратоборан од претходних станара Беле куће.

Штавише, Пентагон је први пут у историји добио право да самостално крене у рат, и без дозволе Конгреса, што се у прошлости и дешавало, али сада и без дозволе Беле куће, што се до сада никада није догодило.

Ово је озбиљно питање за Белу кућу, јер то значи да је америчка политика тренутно ван контроле. Трамп не контролише Конгрес, нема тамо скоро никакав утицај, али не контролише ни сопствену странку.

Трамп – или је немоћан, или је блефирао

О војним питањима Трамп, наравно, мало шта зна. Показао је то и у првом телефонском разговору с Путином, када је морао да узме паузу да би се распитао о детаљима споразума СТАРТ-2 и СТАРТ-3.

Он то и не мора да зна, али је проблем што су војни саветници и генерали око њега више под притиском историје него што су заговорници промена.Тако у Пентагону тврде да је „конфронтација између САД и Русије најснажнија у последњих 15 година“.

Доналд Трамп је највероватније одустао од политике детанта с Русијом. Или је немоћан, или је блефирао пре избора. Путину сада остаје да процени колико Русија може још да чека да Трамп испуни предизборна обећања. Нисам у том погледу оптимиста“, зајкључује Лазански.

 

Извор: Vestionline