Свет Србија

УКРАЈИНА ЋЕ ПРИЗНАТИ КОСОВО?! Вучић се огласио

Председник Србије Александар Вучић поручио је у гостујући на ТВ Хепи у специјалном издању емисије „Ћирилица“ код Миломира Марића да је Украјина Србији пријатељска земља и да мисли да председник Украјине Володимир Зеленски неће признати Косово.

– Украјина је пријатељ Србије, не видим ни један проблем са Украјином. Срео сам се са Зеленским, видео сам да много више зна о Србији него што сам очекивао. Пристојно смо разговарали. Украјина ће признати Косово? Не верујем да ће Зеленски тако нешто да учини, јер би тако срушио све принципе – рекао је председник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да ако нисте међу највећим силама света, морате да се држите неке политике и принципа и Србија се држи тих принципа.

– Ми нисмо војно јака земља, ми нисмо велика земља са 6,7 милиона, не преноћи више од 6,4 милиона људи. Али други имају и мање. То говори о велики проблемима у којима је Србија прошла нешто боље него други и тек сада се људи враћају. Овај Експо треба да искористимо да вратимо школоване људе са Запада јер су нам потребни људи и њихово знање – поручио је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву бившег дипломате Душка Лопандића да треба да уведемо санкције Русији, Вучић је одговорио да је то политичко бешчашће.

– Ја га поставио, био је мањи од маковог зрна. Волим да читам оно што је он написао, а ово што сада ради је политичко бешчашће и таква срамота за њега да не разумем зашто то ради. Зашто је једном добром писцу историјских уџбеника то требало? Изненађен сам понашањем тог човека, али боље је за земљу да ћутим – рекао је Вучић.

Председник је у Ћирилици дао и анализу рата у Украјини.

– На почетку су неки мислили да ће Русија брзо да заврши посао. Када је дошло до велике офанзиве Украјине, када су вратили Херсон и неке друге области, неки су мислили да ће Кијев брзо да заврши посао. Ни једни ни други нису били у праву. Сада се виде неке иницијативе, надам се да ће нас нешто приближити миру. Мислим да је то интерес и председника Бајдена. Ако би хтео да заустави рат сви би рекли свака част. Економија би процветала, цене енергената би пале. Он зна да је кључно питање америчких избора економија. Зато мислим да ће Бајден желети да учествује у заустављању рата – оценио је Вучић.

Посета Шеика Мохамеда Бин Заједа

Он је потом, говорећи о посети Шеика Мохамеда Бин Заједа, ког бескрајно цени, каже да тај владар размишља да се заједно са партнерима из Залива прикључи Бриксу.

– То није никаква велика тајна, али знам да он добро разуме шта се у свету збива. Он ми је неколико дана пре посете честитао рођендан сину Вукану. Али ме је више пута током разговора питао колико година има, ја сам одговарао да има шест година. Он ми је рекао да не може закључке да доноси у моје име, али да је мој посао да обратимо пажњу где ће наша земља бити за 20 година. Ствари се мењају брзином муње. Није твој посао да гледаш земљу из дана у дан, он ми је рекао да морам да размислим где ће да живи мали син за неких 20 година. Питао је да ли желим да живи уз најразвијеније земље света, које неће бити искључиво на Западу. Замолио ме је и да не водим политику само на три или четири године, до краја мандата, већ да гледам у будућност – рекао је председник.

Брикс

Вучић истиче да ако Емирати, Бахреин и Саудијска Арабија уђу у Брикс, иако је тај блок лабав, он мора имати заједничку валуту.

– Две ствари су важне. Зашто је та идеја популарна у многим земљама света? Србија је на европском путу, али и западни аналитичари сада виде буђење Брикса, а говорили су до сада да тај блок није представљао ништа. Ја код неких од тих људи, све сам их упознао, видим велику жељу да се промене ствари у свету. Упознао сам све лидере Брикса, осим Луле да Силве, надам се да ћу и њега упознати. Даље, колико год да су моћне земље Брикса, економски нису близу да буду алтернатива колективном Западу. Уласком заливских земаља, много тога се мења. Тада они постају економска алтернатива, и за део људи у Европи, и у северној Африци – каже он.

Извор: Информер