Свет

ПУТИН ДОНЕО ОДЛУКУ: Ове земље су на списку

Русија ће бесплатно испоручити до 50.000 тона жита у шест афричких земаља, изјавио је данас руски министар пољопривреде Дмитриј Патрушев.

„Како је рекао наш председник (Владимир Путин), осим што смо прилично поуздан партнер у погледу снабдевања житом на светском тржишту, ми ћемо бесплатно снабдевати житом и афричке земље. За сада је реч о шест земаља и обиму од 25.000 до 50.000 тона“, рекао је Патрушев, пренела је агенција РИА новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада надлежни раде на овом питању, испоруке би могле да почну у блиској будућности, казао је Патрушев. Он је говорио и о плановима да се ове године на светско тржиште извезе око 55 милиона тона житарица.

„Ова количина се може кориговати навише током жетве. Ако видимо да наше прогнозе за жетву у погледу обима расту, прилагодићемо количину и за обим извоза“, рекао је Патрушев.

Спремност Москве да настави испоруке жита афричким државама, како на комерцијалној основи, тако и бесплатно најавио је Владимир Путин на самиту Русија-Африка, који је одржан у Санкт Петербургу крајем јула.

Путин је више пута наглашавао да Русија може да замени извоз украјинског жита у случају раскида Споразума о црноморском житу, како би обезбедила храну најсиромашнијим земљама света.

Споразум о житу окончан је 18. јула након што је Русија обавестила Турску, Украјину и УН да се противи његовом продужењу.

Споразум је предвиђао извоз украјинског жита преко Црног мора и укидање ограничења на извоз руске хране и ђубрива на светска тржишта.

Москва је више пута напоменула да договор не функционише са Русијом, а да се украјинско жито шаље првенствено у Европу, а не у сиромашне земље Африке.

Москва не искључује могућност да ће се вратити споразуму ако се испуне све одредбе споразума.

Извор: Танјуг