Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево шта вам је потребно за путовање у европске земље!

Многе земље су увеле ограничења како би контролисале ширење корона вируса. Стога би држављани Србије који путују у иностранство требало да се претходно детаљно информишу о протоколима за улазак у друге државе.

Прочитајте најновије услове за улазак и боравак у неким од европских земаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Албанија

Држављани Србије могу ући у Албанију без посебних услова – није потребан ПЦР тест.

Улаз могућ и са личном картом.

Аустрија

Држављанима Србије је дозвољен улазак у Аустрију за све категорије лица.

Досадашња обавезна електронска регистрација (Pre-Travel-Clearance-PTC) пре путовања у Аустрију више не важи за вакцинисана лица, лица која су прележала ковид 19 и тестирана лица.

Приликом уласка у Аустрију потребно је имати сертификат о вакцинацији или уверење о прележаној болести или негативан тест на ковид (ПЦР или антигенски), под условом да је лице које улази у земљу у претходних 10 дана боравило искључиво у једној од тзв. безбедних земаља.

Признају се следеће вакцине против ковида 19: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinovac i Sinofarm. Сертификат о вакцинацији неком од одобрених вакцина против ковида 19 (на немачком или енглеском језику) је меродаван у случају да је лице примило само прву дозу вакцине, од датума вакцинисања до дана уласка у Аустрију треба да прође најмање 22 дана, а највише 3 месеца. Код лица која су примила другу дозу, од примања прве дозе не сме да прође више од девет месеци. Вакцинација вакцином за коју је предвиђена једна доза, признаје се девет месеци, али од 22. дана након примања вакцине.

Лекарско уверење о прележаној болести је меродавно уколико је издато од стране надлежног органа (на немачком или енглеском језику) да је лице у последњих шест месеци прележало Ковид-19 (односно доказ о неутралишућим антителима не старији од три месеца).

Негативан ПЦР тест на ковид не сме бити старији од 72 сата, а негативан антигенски тест не сме бити старији од 48 сати од момента узимања узорка (тест мора бити на немачком или енглеском језику).

Лица која не могу да приложе ниједан од напред наведена три доказа у обавези су да ураде тест у року од 24 сата од момента уласка у Аустрију о свом трошку. Такође, за ова лица важи обавеза он-лајн регистрације, која се може обавити најраније 72 сата пре путовања. Онлајн регистрацију (Pre – Travel Clearance – PTC) је могуће извршити на следећој веб-страници: entry.ptc.gv.atт.

Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Није потребан тест за транзит, као ни он-лајн регистрација.

Деца до навршене 10. године живота не морају имати негативан тест ради уласка у Аустрију, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују. За децу од 10. до 18. године важе иста правила као и за одрасле.

Коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи, наводи се на сајту Министарства спољних послова.

Босна и Херцеговина

Са територије Србије, наши држављани могу без ограничења у БиХ.

Уколико држављани Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати.

Бугарска

Држављани Србије могу у Бугарску уз:

– документ о потпуној вакцинацији против ковида

– негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата или негативан брзи антигени тест (не старији од 48 сати (рачунајући од датума тестирања уписаног у документ)

– они који су прележали ковид 19 уместо тестова могу приложити документ кој показује позитиван резултат ПЦР или антигенски тест урађен у периоду од 15. до 180. дана (рачунајући од датума тестирања).

Црна Гора

Црногорски држављани, странци који имају стални или привремени боравак у Црној Гори и држављани Републике Србије који улазе у Црну Гору могу да улазе у Црну Гору, без доказа из националне дигиталне КОВИД потврде, уз поштовање здравствених мера, у складу са здравственим упозорењем Института за јавно здравље Црне Горе.

Хрватска

Држављани Србије који у Хрватску путују из туристичких разлога и имају потврду о уплаћеном смештају (у хотелу, кампу, код приватног изнајмљивача или у другом облику туристичког смештаја), који су власници некретнина у Хрватској или путују у Хрватску због неодложних личних/породичних разлога/пословних обавеза могу да уђу у Републику Хрватску уколико:

– приложе негативан ПЦР (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати);

– приложе потврду о вакцинацији (прошло више од 14 дана од примања друге дозе вакцине, а потврда није старија од 210 дана) – признају се Фајзер, Модерна, Астразенека, Спутњик В, Синофарм и Johnson&Johnson.
– приложи потврду о прележаном ковиду и примљеној једној дози вакцине унутар шест месеци од почетка болести Цовид-19, а вакцинација је спроведена пре мање од 210 дана;

– приложи позитиван ПЦР или брзи антигенски тест, којим се потврђује да се особа опоравила од коронавируса, при чему је тај тест направљен уназад 210 дана, а старији је од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз, или уз предочење потврде о пребољеној болести ковид-19, издане од стране доктора.

Деца млађа од 12 година која путују у пратњи родитеља/старатеља изузета су од обавезе предочења негативног резултата теста или самоизолације уколико родитељи/старатељи испуњавају горе наведене услове.

Кипар

Србија је стављена на „црвену листу“ ове земље што значи да су нашим грађанима за улазак у ту земљу неопходна два негативна ПЦР теста.

Путници пре уласка у земљу морају да поседују ПЦР тест не старији од 72 сата. Такође, по доласку на Кипар морају да се тестирају, а резултати се добијају у року од три сата. Деца до 12 година изузимају се од тестирања. Ове мере неће важити за грађане који поседују сертификат о вакцинацији.

Француска

Држављани Србије могу да уђу у Француску, под условом да су примили обе дозе неке од вакцина одобрених од стране Европске агенције за лекове (ЕМА). Невакцинисани грађанани могу да уђу са негативним ПЦР тестом не старијим од 72 сата или негативним антигенским тестом, не старијим од 48 сати.

Вакцинисани грађани Србије морају имати потврду да су најмање две недеље пред пут примили другу дозу вакцина Фајзер/Биотек, Модерна или АстраЗенека.

Сви путници су дужни да при уласку на француску територију имају попуњен образац – потврду о међународном путовању.

Немачка

Држављани Србије могу да путују у Немачку без ограничења, осим уколико путују авионом. То важи за путовања и у туристичке сврхе, као и посете члановима породице.

Путници који су претходних десет дана пре уласка у Немачку боравили у Србији, а старији су од шест година, дужни су да авиокомпанији пре полетања ставе на увид: негативан тест на присуство вируса корона, потврду о ревакцинацији или потврду о прележаној болести.

Транзит кроз Немачку је могућ уколико лице има право уласка у земљу одредишта.

Грчка

Држављани Србије могу да уђу у Грчку авионом или путем друмских прелаза.

За улазак у Грчку потребан је:

– електронски образац ПЛФ који се мора попунити најмање 24 часа пре уласка у Грчку

– негативан ПЦР тест, не старији од 72 (деци до 5 година није потребан тест) или

антигенски (брзи) тест (не старији од 48 сати)

– потврда о завршеној вакцинацији (најмање 14 дана пре доласка у Грчку)

лица која су прележала ковид у претходних шест месеци пре путовања, могу ући са потврдом о прележаној болести.

– деца до 12 година могу слободно улазити у Грчку

Сви путници на граничном прелазу могу бити насумично изабрани за брзи тест, а уколико је он позитиван, обавезна је кућна изолација 14 дана у објекту по избору путника или оном који буде одређен од стране грчких органа власти (о трошку државе).

Професионалним возачима у међународном друмском превозу није потребан тест или потврда о вакцинацији, али подлежу брзом тестирању на граници.

Мађарска

Држављани Србије, поред још 14 држава које нису чланице Европске уније, могу да путују у Мађарску само уз негативан ПЦР тест не старији од 72 сата. Мађарске власти објавиле су да су ублажена ограничења за улазак у ту земљу из неколико земаља које нису чланице Европске уније.

Италија

Држављани Србије не могу ићи у Италију у туристичке сврхе. Улазак је дозвољен само у одређеним случајевима:

– пословни и здравствени разлози

– школовање

– хитан повратак у место становања/боравишта

– уколико су у потврђеној и сталној емотивној вези са држављанима Италије/ЕУ/Шенген зоне или са лицима која имају законито пребивалиште у Италији.

Шта је потребно од документације сазнајте на сајту Амбасаде Италије у Београду.

Северна Македонија

У складу са одлуком Владе, од 12.октобра држављани Србије могу да уђу у Северну Македонију без поседовања негативног ПЦР теста. Истовремено, у саопштењу Владе Северне Македоније се апелује да се путовања сведу на минимум и искључиво за неодложне потребе.

*Влада Северне Македоније је најавила да ће од 1. септембра 2021. године за улазак у ову државу свим путницима бити потребна: потврда о вакцинацији или о прележаном ковиду 19 (не старијем од 45 дана рачунајући од опоравка) или негативан ПЦР тест. Грађани Северне Македоније који не могу да приложе ни један од ових докумената мораће да остану у седмодневној самоизолацији, а страни путници који су само у транзиту ће морати да прођу кроз ту земљу за пет сати са потписаном декларацијом о уласку.*

Малта

Малта је 13. јула издала модификован правилник, према којем држављани земља са листе, на којој се налази и Србија, могу да путују на Малту уколико имају потврду о вакцинацији (вакцина призната од стране ЕУ и СЗО), док ће за све путнике који не поседују тај документ, бити обавезан карантин од 14 дана.

Улазак ће бити дозвољен и лицима:

која су резиденти на Малти и враћају се на Малту ради останка (не у краткотрајну посету), а не поседују наведене потврде о вакцинацији – у том случају морају претходно да затраже „Public Health clearance од малтешког здравственог органа (мејл: [email protected]), презентују негативни ПЦР тест, не старији од 72 сата, подвргну се карантину у трајању од 14 дана и понове тестирање 11. или 12. дана карантина;

која су претходних минимум 14 дана боравила у једној од земаља са тзв. Амбер листе, уз обавезно презентовање негативног ПЦР теста не старијег од 72 сата (пет година и старији) или важеће малтешке потврде о вакцинацији (12 година и старији) или ЕУ дигиталне потврде о вакцинацији или НХС писма о вакцинацији.

Сва лица којима је дозвољен улазак на Малту у обавези су да пре укрцавања на лет попуне декларације: „Public Health Travel Declaration“ и „Passenger Locator Form“ и предају их по слетању надлежним органима Малте.

Захтев за Специјално одобрење надзорника за јавно здравље са пратећом документацијом се подноси преко: [email protected]

Преузимање малтешке потврде о вакцинацији врши се преко: certificatvaccin.gov.mt

Португал

Држављани Србије могу да уђу у Португалију уз негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата или уз брзи антигенски тест (TRAg), не старији од 48 сати, који је у складу са стандардима Комитета ЕУ за здравствену безбедност (више детаља се може пронаћи овде). За децу до 12 година старости не постоји обавеза презентовања теста. Сви путници који долазе у Португалију пре пута треба да попуне формулар који је доступан на следећем линку. Путници у транзиту су такође у обавези да имају тест.

Румунија

Држављани Србије могу да уђу у Румунију уз обавезан карантин у трајању од 14 дана.

Од карантина су изузете следеће категорије:

лица која су вакцинисана, по истеку 10 дана од комплетне вакцинације;
лица којима је потврђено присуство вируса корона у претходних 90 дана пре уласка на територију Румуније;
деца узраста до три године (без обавезе прилагања негативног ПЦР теста);

деца узраста између 3 -16 година (уз обавезно прилагање негативног ПЦР теста, не старијег од 72 сата);

представници страних компанија које имају представништва/филијале у Румунији; возачи теретних возила (већи од 2.4 тоне) и путничких возила (са више од 9 седишта); дипломате; поморско и речно особље; пилоти и летачка посада; железничко особље; спортисти ангажовани у румунским клубовима; прекогранични радници; студенти; чланови међународних спортских делегација; филмски радници (уколико приложе негативан ПЦР теста);

лица која на територији Румуније остају најдуже 72 сата (уколико приложе негативан ПЦР тест);
лица у транзиту, под условом да територију Румуније напусте у року од 24 сата.

Русија

Држављани Србије могу да уђу у Руску Федерацију ваздушним путем и то директним летом из Београда, као и из земаља са којима је Русија обновила директне летове.

Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Држављанима Србије који у Руску Федерацију долазе друмским путем или из земаља са којима није обновљен директан авионски саобраћај неопходна је посебна дозвола за улазак Кризног штаба Руске Федерације.

Словенија

Према одлуци словеначке владе од 11. јула, за улазак у ту земљу без карантина важиће европска дигитална потврда о вакцинацији или дигитална потврда трећих држава, а основни критеријум за улазак је доказ да је особа прележала корону (у претходних шест месеци), да је вакцинисана (признају се све вакцине из Србије) или да има негативан резултат теста (ПЦР не старији од 72х или брзи антигенски ХАГТ не старији од 48 сати).

Једини изузетак су странци који у Словенији имају земљу или некретнину (тзв. двовласници) и за децу млађу од 15 година ако су у пратњи родитеља или старатеља, пренели су словеначки медији.

*Словеначка влада саопштила је да ће од 23. августа и путници у транзиту за улазак у земљу морати да покажу доказ да су вакцинисани против коронавируса, да су болест прележали или да имају негативан тест.*

Шпанија

Држављани Републике Србије који путују директним летом могу да уђу у Шпанију само са QR кодом, који могу добити путем следећег линка  www.spth.gob.es. Уколико путници немају директан лет за Шпанију и транзитирају кроз трећу земљу, обавезно је да провере услове транзитирања кроз ту земљу.

Шпанија је од 7. јуна поново отворила своје границе за путнике вакцинисане против коронавируса, који долазе из ЕУ, трећих земаља или земаља повезаних Шенгеном.

Путници који долазе у Шпанију и имају сертификат о имунизацији вакцином коју признају ЕУ и СЗО, могу слободно ући у земљу. То су вакцине Фајзер/Бионтек, АстраЗенека, Синофарм, Модерна и Џонсон&Џонсон.

Невакцинисани морају имати негативан ПЦР или антигенски тест, не старији од 72 сата.

Турска

Држављани Србије у Турску могу ући са:

потврдом о потпуној вакцинацији издатој од стране надлежног органа, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску (прихвата се и Дигитални зелени сертификат)
потврдом од надлежних органа да је у последњих 6 месеци прележан ковид 19.

уколико лице не поседује један од претходна два наведена документа неопходно је поседовати негативан ПЦР тест, урађен у последњих 72 сата пре уласка у Турску или негативан резултат брзог антигенског теста уређен 48 сати пре уласка у земљу.

Лицима млађим од 18 година која се налазе у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији није потребан ПЦР тест.

Швајцарска

Држављани Србије могу да уђу у Швајцарску.

Уколико у Швајцарску долазе авионом, потребно је да попуне формулар за улазак овде, као и да испуњавају један од следећа три услова:

да су преболели корона вирус и о томе поседују потврду (11. дан од дана издавања позитивног ПЦР теста мора бити у последњих шест месеци);

да су вакцинисани (обе дозе) неком од следећих вакцина: Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Sinopharm и о томе поседују потврду;
да поседују негативан ПЦР или негативан антиген брзи тест.

Уколико у Швајцарску долазе аутобусом или возом, путници морају попунити формулар за улазак „Entry form“са сајта  swissplf.admin.ch (само ако не поседују потврду о прележаном коронавирусу у претходних шест месеци или потпуној вакцинацији неком од побројаних вакцина).

Уколико у Швајцарску долазе аутомо

билом, нема посебних ковид 19 услова за улазак.

Шведска

Држављани Републике Србије могу да уђу у Краљевину Шведску, уз поседовање потврде о негативном резултату теста на ковид 19, који није старији од 48 сати од времена узимања узорка.

Типови тестова који се признају су: антиген, ПЦР, ЛАМП и ТМА тест.

Лица до 18 година старости нису у обавези да имају тест на ковид 19.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Euronews