Свет Србија

Морате знати! ЕВО ГДЕ ЋЕ СРБИ НАЈЛАКШЕ ДА ПУТУЈУ! У ових 10 земаља ЕУ ПРИЗНАЈЕ кинеску вакцину, али у АУСТРИЈИ вас чека непријатно изненађење

Амбасадори 27 земаља чланица одлучили су да скину Србију и још пет држава са зелене листе ЕУ за путовања. Ову одлуку требало би да потврди наредних дана Савет ЕУ, а ступила би на снагу од 15. септембра.

Баш као ни када се пре три месеца Србија нашла на листи “епидемиолошки безбедних земаља”, ова нова одлука Савета ЕУ није обавезујућа за државе чланице, ради се само о препоруци, а коначну одлуку доносе саме државе које прописују правила по којима туристи из различитих земаља могу да уђу на њихову територију.

На основу искуства којег смо имали током скоро читавих 12 месеци, тачније од јула 2020. до средине јуна ове године, биће земаља које ће имати тврђи, односно блажи став према путницима из наше земље. За очекивати је да буде знатно отежан одлазак и боравак у земљама попут Француске, Немачке, Италије, Белгије, Шпаније, а вероватно и Аустрије.

Неке земље ће, можда, без обзира на то да ли је неко вакцинисан или не, инсистирати на карантину, као што су Немачка, Аустрија и друге које су најригидније. Међутим, оно што је нама у овом тренутку најважније јесте да земље у које путујемо туристички, свакако и без обзира на препоруке, и стављања на црвену листу, поступају у складу са својим интересима.

Тако је било и током лета. Зато не очекујем да Грчка, Хрватска, Бугарска и још неколико земаља мењају правила до краја септембра, и они који су вакцинисани или имају тестове, моћи ће да улазе у те земље као и до сада. То очекујем, али да ли ће тако и да буде видећемо – рекао је за Блиц Александар Сеничић, први човек Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА)

Неке земље ће признавати потврде о вакцинацији, друге ће тражити можда чак и два ПЦР теста (један пред полазак и други по доласку на одредиште), треће ће боравак условити карантином од седам или десет дана, а сигурно је да ће бити и оних које неће прихватати путнике из Србије, осим ако немају радне визе или неке неодложне послове.

Како се могло чути претходних дана у изборима из Брисела, евентуални услови ће умногоме зависити и од тога које вакцине прихвата која држава. Најбољи пример је Немачка која је пре неколико дана ставила Србију на црвену листу, али и даље дозвољава улазак наших грађана који су вакцинисани са обе дозе. Међутим, проблем је што Немци признају само цепива која је одобрила ЕУ, дакле “фајзер” и “астра-зенеку”, али не и “синофарм” и “спутњик”.

Према последњим подацима десет држава чланица Европске уније признаје потврде о вакцинацији кинеским “синофармом”, вакцином којом је цепљено више од две трећине грађана Србије. Подсетимо, “синофарм” је одобрен од стране Светске здравствене организације (СЗО), али не и од Европске агенције за лекове (ЕМА).Тренутно је са потврдом да сте цепљени “синофармом” могуће ући у Аустрију, Грчку, Мађарску, Исланд, Холандију, Шпанију, Шведску, Финску, Швајцарску и на Кипар.

“Улазак у Финску је омогућен свим путницима који имају потврду да су примили две дозе вакцине која је одобрена од стране ЕМА или СЗО”, стоји у одлуци надлежних финских власти. Специфичан је случај са Аустријанцима. Наиме, вакцинисани “синофармом” могу да уђу у Аустрију, са потврдом о завршеној имунизацији, али им она не дозвољава да улазе у велику већину хотела, ресторана или других угоститељских објеката. Тамо се, наиме, признају само вакцине одобрене од стране ЕМУ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц