Србија

Председник одбио предлог! 5 АМБАСАДОРА БРУТАЛНО УЦЕЊИВАЛО ВУЧИЋА! Ево шта им је одговорио!

Ја сам у разговору с најмоћнијим земљама добио предлог како би требало да изгледа компромисно решење и одбио сам га.

Председник Србије Александар Вучић одбио је све уцене за решење косовске кризе и постизање трулих компромиса с Приштином, које су активирали западни центри моћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је после данашње двосатне седнице Савета за националне безбедност, хитно сазване пошто је такозвани косовски премијер Аљбин Курти послао наоружане специјалце на север Космета да Србима скидају регистрације с кола, открио да је одлучно „не“ рекао и „тобожњем компромисном решењу“ Квинте и ЕУ јер заправо унижава Србију.

– Ја сам у разговору с најмоћнијим земљама добио предлог како би требало да изгледа компромисно решење. И одбио сам га јер то није компромис, него унижавање Србије. Одбио сам понуду Квинте плус ЕУ (5+1), после које би се јединице Росу одмах повукле са севера. Ја сам тај који је одбио, не дам пристанак на безобразлук и понижење Србије. На барапске и криминалне акције Приштине Србија више не пристаје – поручио је Вучић, истичући да Србија није испровоцирала криминалну акцију на Јарињу и Брњаку.

Србија неће да прихвати политику свршеног чина. Печат Србије за то нећете добити. Да је Србија прихватила овај предлог земаља Квинте, одмах би се повукле Росу јединице. Не би нам више одузимали таблице. Не може. Поштујемо ми добру вољу ЕУ, честитамо им на свему, али те шибица фазоне које Албанци покушавају да нам потуре, па трећина нама… Не желимо. Ја сам изабрао да кажем: „Не“ иако ми је много лакше да кажем: „Да“. Али не може – казао је председник.

Објаснио је да је лично одбио понуду Квинте и ЕУ за наводни компромис, а савет се, по његовом образложењу, с тиме и сагласио, да би се избегао, рецимо, сличан такав упад на Газиводе кад би опет рекли: „Хајмо компромис“ и кад пристанемо, они би узвратили нови менаџмент и директори, ипак, морају да остану.

Осим тога, наша страна је после дужег времена изнела не само план већ и списак својих захтева за решење кризе.

– Једино решење је повлачење свих трупа са севера КиМ, повратак на пређашње стање, а онда можемо да идемо да разговарамо. Ми тражимо хитан одговор од ЕУ остаје ли Бриселски споразум на снази или не, као и када ће бити формирана ЗСО. У наредних месец дана ћемо тражити те одговоре, а евентуално ћутање биће нам јасан знак да тај споразум више не постоји – рекао је Вучић.

Апеловао је на укидање затворске казне од две године посланику СЛ Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку јер то сматра следећим могућим разлогом за велику кризу:

– Или ће Приштина укинути ту пресуду или то значи да имају подршку земаља ЕУ, Велике Британије и САД за расељавање Срба са КиМ, па ћемо и ми реаговати другачије. Такође, захтевамо да се хитно издају лиценце за две српске компаније за трговину електричном енергијом.

На овај начин желимо, како је истакао, да покажемо да желимо мир, а додатне мере ће разматрати наредних неколико дана. Поручио је да неће бити погрома нашег становништва, као 2004, нити „Олује“ или „Бљеска“:

– Велики поздрав српским јунацима који су целу ноћ и цео дан издржавали албански терор. Ти људи су понос Србије и хвала им што чувају своја огњишта.

Илустровао је двоструке аршине Запада, подсећајући на конкретне примере.

– Сећате ли се случаја „воз“. На том возу су били осликани српски манастири. То је била страшна увреда за албански народ, тај воз није стигао ни до 30 километрара од административне линије, али су зато они заузели север КиМ дугим цевима. Сећате ли се ко је тада био крив? Наша страна! А када они нешто ураде, онда су криве обе стране. То је сушта истина и тако ствари стоје. Ја сам присуствовао свим тим разговорима, ја сам се тог лицемерја нагледао и не могу да се правим да га не видим – признао је он и наставио:

– Направимо једном заувек ту фусноту, када пише позивамо обе стране, то значи да они штите своје косовско чедо. Када пише да смо ми криви, то значи да ће уследити још жешћи напад на Србе. Каква је кривица Србије за ово јуче, шта смо то урадили? Јесмо повредили некога, јесмо ли ми уперили снајперске пушке у све куће на Газиводама. Они иза сваке куће виде Милана Радоичића, он им је иза сваког дрвета. Толики јунаци, а такав страх имају.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс