Свет

ПРЕДСЕДНИК УВОДИ ОБАВЕЗНУ ВАКЦИНАЦИЈУ: Нашем стрпљењу ближи се крај!

Амерички председник Џо Бајден у четвртак је критиковао Американце који се противе вакцинацији, објавивши нове мере које предвиђају обавезну вакцинацију за већину федералних службеника и вакцинацију или редовно тестирање за све запослене у компанијама са више од 100 запослених

Нове мере које је Бајден објавио у говору из Беле куће, односиће се на око две трећине свих запослених у САД-у.

“Били смо стрпљиви, али нашем стрпљењу ближи се крај и ваше одбијање вакцинације пуно је стајало нас остале”, рекао је Бајден обраћајући се милионима Американаца који одбијају да се вакцинишу.

Ово је досад најоштрији иступ Бајдена који је предузео најобухватније мере како би натрао Американце да се вакцинишу услед пораста броја случајева заразе због ширења заразније делта варијанте коронавируса. Бела кућа процењује да ће ова наредба утицати на више од 80 милиона радника у Америци.

“Мој председнички посао је да заштитим све Американце. Тако да вечерас обавештавам јавност да министарство рада развија хитан закон којим ће се захтевати да сви запослени у фирмама од најмање 100 људи морају да буду потпуно вакцинисани или ће морати једном недељно да показују да су негативни на ковид тесту”, изјавио је Бајден, додавши да многе велике компаније већ имају ово правило.

Он је додао да је суштина да ће Америка заштити вакцинисане раднике од невакцинисаних колега. Бајден је такође рекао да ће вакцинација бити тражена од здравствених радника који прихватају једно од два типа здавствених осигурања – Медикер или Медикејд – као и за све владине запослене и уговорце и још неке категорије.

Нова обавезна вакцинација део је стратегије Беле куће од шест корака у борби против делта соја корона вируса, стратегије у коју је укључено и давање треће, бустер дозе, са циљем да се спречи повећан број случајева, хоспитализација и смрти од ковида.

Шест корака чине вакцинисање невакцинсаних, појачана заштита за вакцинисане, држање школа отвореним и безбедним, повећан број тестова и захтевање маски, заштита економског опоравка и повећање здравствене помоћи за особе које имају ковид.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс