Свет Србија

Албанци у неверици! НЕСВРСТАНИ СТАВЉАЈУ ТАЧКУ НА ПРИЗНАЊА ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВА! У наредних 48 сати договараће се КЉУЧНИ ПОТЕЗИ

Представници више од 100 држава окупили су се данас на дводневном скупу у Београду поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Београд је иначе трећи пут домаћин несврстаним земљама, а један од најважнијих скупова који се ове године одржава у свету Србији ће зацементирати позицију у региону и Европи и ојачати позицију наше земље на међународном нивоу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Иницијатор покрета несврстаних била је Велика Британија. Кад је 1951. године Јосип Броз Тито отишао у Лондон требало је наћи неку врсту баланса између блокова. Колоније су нестајале, а требало је остати привредно и економски присутан. Британију и Француску нико није желео. Створила се ситуација за Југославију – испричао је у јутарњем програму телевизије Курир једну од теорија настанка несврстаних Зоран Милосављевић из Института за политичке студије.

Корист коју су тада велике силе имале од Југославије била је огромна.

– Југославија је има повлашћен статус. Доста је профитирала и била сила у економији. Наше фирме су градиле у свету. Кувајт је добио водоторњеве и читаву инфраструктуру. Ирак је добио бункере. Толико тога је урађено – навео је Милосављевић.

После свих светских изазова који су стављени пред Србију данас поново долази потреба за спајањем.

Морамо да одржавамо лепе и пријатељске односе. Овај самит је велика похвала за државни врх: 50 држава, више од 107 делегација, 543 чланице… Од корона ризика, енергетске кризе, Србија разговара и иде привредно и еконоски једним стабилним кораком напред – истакао је Милосављевић.

Рекао је и да је данашњи дан велика прилика за Србију и српску економију као и за решавање проблема – укључујући и питање о Косову и Метохији.

– Нико не би дошао да нема поштовање према нашој држави. Видите изазове и шта је све стављено пред свет. Договараће се озбиљни потези и спајања. Не треба заборавити основе несврстаних, подржава се суверенитет и интегритет сваке државе, независност, борба против сиромаштва, ненападање чланица. Историја се понавља – закључио је Милосављевић.

Покрет несврстаних земаља створио се као израз настојања великог броја земаља у развоју, већином насталих у процесу деколонизације, да својеврсном политичком алтернативом у периоду хладноратовске поделе света избегну опредељење за један војно-политички блок и артикулишу самосталан спољнополитички наступ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс