Русија

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПОСЛЕДЊИ СНИМАК НАВАЉНОГ? Руски опозиционар се овако понашао у затвору (ВИДЕО)

Алексеј Наваљни, руски опозициони политичар и противник шефа Кремља Владимира Путина, преминуо је у злогласном затвору у оквиру Арктичког круга.

Затворени руски опозициони лидер Алексеј Наваљни се први пут од пребацивања у тај затвор појавио 10. јануара у видео позиву. Наваљни је у децембру пребачен у казнену колонију ИК-3, звану „Поларни вук“, у северном граду Харп, неких 1.900 км (1.200 миља) североисточно од Москве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сматра се једним од најјезивијих затвора у Русији и већина затвореника који се тамо држе осуђени су за тешке злочине.

У разговору са новинарима је тада током видео позива изгледао добро расположен, шалећи се да тек треба да прими честитке за Божић јер је „прилично далеко“.

Наваљни је преко својих адвоката тада на Твитеру (садашњи „Икс“) саопштио да је затвор прекривен снегом и да је добро, упркос напорном путу до тамо, који је трајао 20 дана.
– Пут до новог затвора трајао је 20 дана и био је прилично напоран. У сваком случају, не брините за мене. Добро сам. Лакнуло ми је што сам коначно стигао – написао је Наваљни на Иксу.

Нови дом Наваљног био је колонија „Поларни вук“, један од најсуровијих руских затвора, ово место је удаљено више од 3.000 км од Москве и налази се на Арктику. Претходно је био у затвору 241 км од Москве. Јамиш је рекао да је адвокат тада посетио Наваљног и да се затворени политичар добро осећа. У посту на мрежи X, Наваљни је описао тешке временске услове у новој затворској колонији.

– Сада имам капут од овчије коже, ушанку (крзнену капу), а ускоро ћу добити и валенке (традиционална руска зимска обућа). Двадесет дана трансфера је било прилично напорно – рекао је Навални, који се нашалио да изгледа као Деда Мраз.

„Поларни вук“, сматра се једним од најстрожих затвора у Русији, пише Ројтерс. Већина тамошњих затвореника осуђена је за тешка кривична дела. Ове недеље температуре у том делу Русије биће око минус 28 степени Целзијусових.

Извор: Информер