Србија

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Уводе локдаун за невакцинисане; моћи ће на улицу само у изузетним случајевима

Беч — У Аустрији ће 1. новембра запослени моћи да дођу на посао само ако су вакцинисани, ако су преболели корону или су ПЦР тестирани.

Нови аустријски канцелар Александер Шаленберг и министар здравља Волфганг Мукштајн сазвали су конференцију за новинаре у седишту владе у Бечу на којој су након договора с челницима девет аустријских покрајина представили ново пооштрење мера заштите од коронавируса, које се односи, како су истакли, само на невакцинисане Аустријанце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Договорили смо једногласно да у постојећи корона план (са три нивоа) мера заштите од пандемије коронавируса уведемо још два додатна нивоа“, рекао је Шаленберг. „Пандемија још није видљива у ретровизору, иако располажемо с довољно вакцина“, истакао је, додавши:

„Без икакве потребе нашли смо се четвртом таласу невакцинисаних.“

Аустријски канцелар посебно нагласио да се нове мере и ограничења „не односе на вакцинисане и преболеле“ него само на невакцинисане особе. Поново је упутио апел невакцинсианимаа да се вакцинишу, јер морају бити свесни „велике одговорности“ коју ће имати ако се не вакцинишу.

„Вакцинација је једини излаз из пандемије“, поручио је неодлучнима.

Осврнувши се на огроман пораст броја новозаражених последњих дана, дневно чак преко 3.000, Шаленберг је рекао: „Налазимо се у пандемији спотицања на невакцинисане“.

Појединости нових мера представио је министар здравства Мукштајн.

Главни параметар за прелазак из једне фазе у другу је оптерећење пацијената коронарних јединица интензивне неге. Аустрија је тренутно на 1. степену са 224 пацијента на интензивној нези.

Други ниво биће уведен када се јединице интензивне неге попуне са 300 пацијената, а трећи са 400.

Са новоуведеним четвртим нивоом и 500 кревета интензивне неге, што значи оптерећење интензивне неге од 25 одсто, садашње мере се пооштравају. У ресторане, кафиће и друге угоститељске објекте, као и хотеле, а на манифестације и у посету болницама и старачким домовима могу да иду само они који су вакцинисани и они који су прележали заразу корона вирусом. На радно место, поред вакцинисаних и болесних, могу да дођу и ПЦР тестирани.

Са петим степеном заштитних мера и попуњеношћу 600 постеља на интензивној нези, односно 30 одсто преоптерећености капацитета јединица интензивне неге, ступа на снагу најстрожи режим за невакцинисане до сада.

За невакцинисане је уведено закључавање и они ће моћи да изађу на улицу само у изузетним случајевима, када иду на посао, купују намирнице или се брину о блиској особи.

Детаљи одлуке биће објављени у наредном периоду дана, рекао је Мукштајн. Он је још једном апеловао на невакцинисане грађане да се сутра пријаве за вакцинацију и тако „заштите себе, своје најмилије и све остале“ од корона вируса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Вечерњи лист