Србија

ДР УДОВИЧИЋ ТРАЖИ КАЗНЕ: Сви лекари антиваксери морају кривично да одговарају

Лекари антиваксери, који лажу, кривотворе научне податке и селективно их саопштавају, треба и кривично да одговарају, а не само да губе лиценцу за рад. Јер они тачно знају шта раде, а због њих за многе који их слушају, нажалост, буде касно кад дођу до респиратора, истиче за Курир анестезиолог, пуковник доц. др Иво Удовичић, командант ковид болнице Карабурма.

На свакаквим Јутјуб каналима, па и на телевизијама, наводи овај доктор, разни лекари, чак и наши уважени професори, изврћу медицинске чињенице.

– Онај ко то ради намерно треба да одговара не само пред Судом части Лекарске коморе већ и кривично. Неко ко узме део података из студије и презентује их тако да изгледа као да вакцина није ефикасна – не помињући остатак студије који каже да је вакцина и те како ефикасна јер спречава тежи облик болести, спречава да пацијент оде на респиратор и умре – треба да одговара. Тим пре што их многи слушају, па за њих буде касно кад дођу до респиратора – наглашава др Удовичић.

КОЛЕБЉИВЕ ДА УВЕРИМО

Колико год да се затварамо и какве год мере да предузимамо, истиче др Удовичић, неће дати ефекта уколико не вакцинишемо више од 80 одсто популације.

– Морамо се трудити да уверимо колебљиве да је вакцина безбедна и ефикасна. Антиваксере нећемо, а њих је пет одсто у свакој држави. Они су и против оних вакцина које бебе добијају по рођењу. Али јако нам је битно да преосталих 40 одсто невакцинисаних а колебљивих, који слушају и једне и друге, схвате да су вакцине безбедне и ефикасне – каже др Удовичић.

Додаје и да, када чита и поверава шта говоре ти доктори, види да намерно изврћу чињенице.

– Они вам дају само пола информације, никад целу, па кажу: „У Израелу су се скоро сви вакцинисали, а имају пет или десет хиљада оболелих дневно“. Углавном се сада ваде на земље које имају велики проценат вакцинисаних. Или говоре да је Енглеска вакцинисала 80 одсто становништва, а да имају пораст броја заражених. Али никад неће рећи информацију до краја – колико је хоспитализованих од тих заражених, који је однос вакцинисаних и невакцинисаних у јединицама интензивне неге, на респираторима, као и умрлих и преживелих. Е то вам никад неће рећи, а то је круцијално питање вакцинације – истиче др Удовичић.

Непотпуне информације, наводи др Удовичић, могу да износе лаици који појма немају о томе, не умеју ни да прочитају научни рад, јер такав рад не може бити објављен у Њујорк тајмсу, него у Лансету.

– Али када лекари причају о студији, морају да дају пуну информацију, јер они све тачно знају. На који год медицински стручни сајт да одете, добићете хиљаде и хиљаде радова о безбедности и ефикасности вакцине, проценту и вакцинисаних и невакцинисаних који умиру. Кад лекари говоре полуинформације, значи да лажу јер им је доступна сва медицинска документација. И за то морају да одговарају и кривично – каже др Удовичић и додаје да студије пролазе низ рецензија док добију сагласност за објављивање, као и да су лако проверљиве и подложне критикама.

ВАКЦИНА НЕ ШТИТИ 100 ОДСТО

Доктор Удовичић наглашава да и ми, као и сви, имамо заражене а вакцинисане, али да они у огромном, неупоредиво већем процену боље пролазе од невакцинисаних.

– То не може да се мери, за то и не требају студије. Тачно је да нам умру и вакцинисани. Али је проценат вакцинисаних који умру занемарљив у односу на онај невакцинисаних. И углавном умиру вакцинисани који имају неки од тежих облика пратеће болести и они старије животне доби – истиче др Удовичић и подсећа да нико није рекао да вакцина штити сто одсто.

Извор: Курир.рс/Ј. С. Спасић