Свет

Језиво! ПРЕТИ НАМ НОВА ПАНДЕМИЈА? Стручњаци упозоравају: Овај вирус УБИЈА пола заражених, изазива кому и отицање мозга!

Вирус Нипа, који је много смртоноснији од коронавируса и убија најмање половину заражених, могао би изазвати неку од следећих пандемија у свету, упозорила је угледна британска научница Сара Гилберт, која је била укључена у прављење вакцине против коронавируса АстраЗенека. Против овог вируса још увек не постоји ни лек ни вакцина, а домаћи стручњаци кажу да би међународне здравствене установе требало да се организују и припреме на време, јер реална опасност од нове, па и још горе пандемије, свакако постоји!

Нипа вирус може изазвати грозницу, главобољу, отежано дисање, а међу озбиљним симптомима су и отицање мозга и кома, истакла је, Сара Гилберт, а преноси британски Сан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви знају како се SARS-CoV-2 проширио по целом свету. Мутирао је, еволуирао и завршили смо са делта варијантом која је веома преносива. Ако добијемо делта варијанту вируса Нипа, онда одједном имамо високо преносив вирус са 50 одсто смртности – истакла је она и додала да њен тим прикупља новац за развој вакцина не само против већ познатих болести, већ и оних које ће се тек појавити.

– У пандемији смо научили да можемо брже и боље. Желимо да применимо те лекције, али су нам потребни ресурси. Потребне су нам залихе вакцине против патогена за које већ знамо, јер шта ће се десити ако одједном дође до велике епидемије Нипе која се почела ширити светом. Годинама смо знали за опасност, а вакцину смо почели да правимо пре пет година. Тај посао још није завршен – навела је Гилбертова.

Иначе, овај вирус је, након избијања инфекције у Индији 2018. године, Светска здравствена организација (СЗО) ставила на врх листе вируса који би у будућности могли изазвати пандемије. Овог септембра 12-годишњи дечак умро је од Нипе у индијској држави Керала.

Инфектолог проф. др Драган Делић каже за Курир да је овај вирус први пут доказан 1999. у Малезији. Смртност се у тој епидемији, како каже, кретала од 40 до 70 одсто што је много већи леталитет у односу на друге вирусе.

– То је вирусна инфекција, пре свега, централног нервног система. Услед вируса може доћи до поремећаја свести, упале мозга, коме, а у великом броју случаја и до смртног исхода – објашњава.

Нипа вирус се, како наводи амерички Центар за контролу и превенцију болести (CDC) преноси директниним контактом са зараженим животињама, попут слепих мишева или свиња, затим конзумирање контаминиране хране, али и блиским контактом са зараженом особом, а Делић каже да би свакако било проблематично да вирус мутира на тај начин да се лакше преноси са човека на човека:

– Вируси стално мутирају и мењају се, па, према томе, и овај вирус може да доживи неку мутацију која ће му омогућити лакши пренос и то би заиста могло да доведе до великих проблема. Реална опасност заиста постоји и научници треба да размишљају о благовременој припреми вакцине и изради антивирусних лекова како се не би нашли у истом проблему као што је било са коронавирусом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс