Издвајамо Русија

ШОЈГУ НАЈАВЉУЈЕ „ПАКАО“: 300.000 војника, 36.000 оклопних возила и 1.000 авиона бране исток Русије

За мање од седам дана почиње стратегијска војна вежба „Восток-2018“ која ће по броју ангажованих људских потенцијала и борбених средстава, те са својим укупним просторним размерама, бити један од највећих догађаја такве врсте у историји руске армије

Активна фаза великих војних маневара руске армије „Восток-2018“ одржаће се у периоду од 11-17.септембра на девет војних полигона, и на воденом пространству Јапанског, Беринговог и Охотског мора. Ово је саопштио министар одбране Руске Федерације генерал Сергеј Шојгу, а пренео информативни портал ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Навешћу пар уводних речи о стратегијској војној вежби „Восток-2018“. У припреми пред почетак ове вежбе, ми смо извршили комплексну проверу борбених састава који се налазе у јединицама Централног и Источног војног округа, Северне флоте, Ваздушно-десантних јединица, стратегијске и војно-транспортне авијације“-истакао је Шојгу.

Према његовим речима, за време те провере, велики број јединица је размештен на њима потпуно непознате локације и војне полигоне, где су морали да реше одређен број задатака. „Авијација је добила задатак да дејствује у зонама које се налазе у максималном радијусу ангажованих борбених летелица, где су морали да изврше и допуну горивом у ваздуху да би се вратили у оперативна места свог базирања. Ратни бродови и остала поморска средства су у ратној формацији изводили маневре на отвореним морима и редовно извршавали своја вежбовна гађања“- истакао је први човек руског Министарства одбране.

Министар је напоменуо, да су ови маневри једно од најкрупнијих догађаја те врсте у историји руске армије. „У вежбама ће да учествује око 300 хиљада војника и официра, више од 1000 авиона, хеликоптера и беспилотних летелица, око 80 бродова и помоћних пловних средстава, 36 хиљада тенкова, оклопних транспортера и других средстава различите намене“- нагласио је Шојгу.

„На једном од наших полигона у Источном војном округу (војни полигон Цогул)учествоваће и кинески војни контигент из састава Народно-ослободилачке војске Кине, укупне јачине 3,500 људи“- напоменуо је министар.

Овај комплекс масовних војних маневара ће као резултат имати унапређење опште и специфичне обучености војника и официра у сва три вида руске армије, који ће у садејству деловати на стратегијском источном правцу одбране Руске Федерације, укључујући ту и потпуно покривање морских и океанских рејона који запљускују источне руске обале.

Квалитетно информисање иностраних војних представника

Шојгу је такође обавестио јавност да ће Министарство одбране организовати брифинге за стране војне представнике о свим питањима везаним за одржавање стратегијске војне вежбе „Восток-2018“. „Поручио сам начелнику Генералштаба генералу армије Валерију Герасимову, затим заменику министра одбране генералу армије Дмитру Булгакову, као и генерал-пуковнику Александру Фомину да 6.септембра одрже први брифинг о вежби „Восток-2018“ за све стране војне аташее који су акредитовани у Москви, укључујући ту и представнике који долазе из земаља НАТО-а“- рекао је министар.

 

 

Извор: rs.rbth.com