Србија

СУДСКИ ВЕШТАК ИЗНЕО ШОК САЗНАЊЕ! Познато колико убица је пресудило Ђокићима, овде се крију њихова имена!

Нова анализа стручњака са Војнотехничког института у Београду

Убице власника мењачнице Горана Ђокића (57), његове супруге Гордане (56) и њихове ћерке Лидије (25) из Алексинца може да открије ДНК траг на чаури која је нађена на месту злочина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је закључак анализе направио је магистар Владимир Костић, судски вештак и балистичар са Војнотехничког института у Београду. Он напомиње да се на основу трага на само једној чаури може доћи до починилаца.

– На тој чаури могу да постоје ДНК трагови упркос високој температури која се постиже приликом испаљења. Када чаура излети, њена температуре је испод 100 степени Целзијуса, што мало људи зна. Због тога један починилац може да се пронађе на основу ДНК трага на чаури – истакао је Костић.

Он каже да су Ђокићи убијени за само неколико секунди.

– Никакви минути нису у питању. Убијени су за неколико секунди. У злочину су учествовала најмање тројица мушкараца. Ђокићи су убијени ван свог аутомобила, а потом однети на место где су запаљени. Да су убијени у аутомобилу, чаура би остала унутра, упркос томе што је аутомобил изгорео. А на каросерији аутомобила нису нађени трагови пројектила – истиче Костић.

Балистичар наглашава да је Ђокиће убио неко ко добро рукује оружјем.

– То је урадио неко добро увежбан, не мора то да буде из неких професионалних структура. Могао је да вежба у некон спортском клубу, рецимо у стрељани. Све је било унапред организовано. Да их одведе на странпутицу био је довољан један човек, а ко их је сачекао, то је друго питање. Ако је спаљивање тела вршено ван аутомобила, онда је коришћена нека хемијска материја попут бензина, нитроразређивача или нечег што даје високу температуру. температура сагоревања када се аутомобил запали прелази преко 1.000 степени Целзијуса. Убице су хтеле да униште своје материјалне трагове – наводи Костић.

Он наглашава да се помоћу чауре може утврдити калибар оружја из којег су Ђокићи убијени.

– То је урадио неко добро увежбан. не мора то да буде из неких професионалних структура. Могао је да вежба у некон спортском клубу, рецимо у стрељани. Све је било унапред организовано. Да их одведе на странпутицу био је довољан један човек, а ко их је сачекао, то је друго питање. Ако је спаљивање тела вршено ван аутомобила, онда је коришћена нека хемијска материја попут бензина, нитроразређивача или нечег што даје високу температуру. температура сагоревања када се аутомобил запали прелази преко 1.000 степени Целзијуса. Убице су хтеле да униште своје материјалне трагове – наводи Костић.

– Уколико је шаржер пуњен голом руком, онда су на чаурама остали ДНК трагови. Ако је неко знао да биолошки трагови остају и после сагоревања, могао је да их са муниције уклони неким разређивачем. Могуће је да је кориштено оружје које никада није употребљено. Ако постоје биолошки трагови, убице ће бити откривене кад-тад – рекао је Костић.

Подсетимо, Горан, Гордана и њихова ћерка Лидија су брутално убијени 26. септембра, а за њиховим убицама још увек се трага. Нишка и алексиначка полиција и жандармерија интензивно раде на расветљавању троструког убиства, те и даље претражују терен. Наиме, сумња се да су чланови породице Ђокић, чија су тела пронађена спаљена и сакривена у селу Моравац, највероватније претходно отети, за мање од два минута пошто су напустили кућу Горанове мајке у овом селу код Алексинца.

Ђокићи су 7. октобра сахрањени у заједничкој гробници, уз сузе породице, пријатеља и познаника. Комшије ове породице су казале да су у шоку, те да не могу да верују каква је несрећа задесила њихово село.

Извор: Објектив/srbijadanas.com