Србија

Алармантно! Драматично упозорење Кризног штаба: Прети нам катастрофа! МУТИРАНА КОРОНА СТИЖЕ У СРБИЈУ

С обзиром да цела Европи букти од делта плус соја, сасвим је извесно да ће и код нас доћи до новог налета епидемије

Гастарбајтери ће наредних недеља у Србију донети мутирану корону, упозоравају домаћи стручњаци! С обзиром да цела Европи букти од делта плус соја, због њиховог доласка уочи божићних празника, сасвим је извесно да ће и код нас доћи до новог налета епидемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зато чланови Кризног штаба траже да школски распуст почне раније, око 20. децембра, и апелују на грађане да се вакцинишу и понашају одговорно у данима славља.

Стиже нови удар

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорава да предстојећи празници и долазак грађана из иностранства који долазе у Србију могу бити окидач за погоршање епидемије короне.

– Наши грађани због католичког Божића већ око Светог Николе долазе из земаља где сада пуца делта плус сој. Извесно је да ће се појавити и код нас. Уз то, зима је период кад су респираторне инфекције најчешће и преноси се лако због боравка у затвореном. Прошле године се показало да је тако. Вирус живи у организму човека. Окупљамо се у просторијама где се греје и у колективима се слабије проветрава. Све то је идеално за погоршање тренутне епидемиолошке ситуације – каже др Кон и напомиње:

– Баш због тога било би добро да деца раније оду на распуст, пре доласка већег броја људи из иностранства, како би се међу том популацијом смањили контакти и заражавање. Министарство просвете се изјаснило да ће се ускладити. Морамо унапред да причамо, јер немамо баш пуно времена. Ми из медицинског дела Кризног штаба мислимо да је корисно да распуст почне раније, чак и пре Светог Николе!

Према његовим речима, пад бројки не значи да је овом таласу крај.

– Ми сада имамо полако спуштање броја заражених, али смо седам недеља имали у просеку по 6.000 оболелих дневно док је у околним земљама било много више. А сада је обрнуто, и у читавој Европи броје на хиљаде заражених. Не можемо посматрати Србију изоловано у односу на Европу. Тако да можемо да очекујемо поново више заражених! Поштовања мера, а пре свега више вакцинисаних, једино то може да спречи – каже члан Кризног штаба.

Вакцина и одговорност

Са њим је сагласан и епидемиолог др Радмило Петровић. Он апелује на грађане да се вакцинишу и поштују мере како бисмо са што већим процентом имунизованих дочекали зиму и нови талас короне.

– То што нам падају бројке и што се ситуација полако смирује не треба да нас заварава, јер се све преко ноћи може окренути, па да опет имамо више од 5.000 заражених. Поготово имајући у виду да нам је делта плус сој све ближи и извеснији. Иду велике српске славе, католички Божић, долазак гастарбајтера… Све оно што негативно може утицати на епидемију. Зато је мој апел свима пре свега да се вакцинишу, затим и да се понашају савесно и одговорно, да своје славе прослављају у кругу породице, без гостију, без музике уживо, грљења и љубљења – каже наш познати епидемиолог.

Кон: Биће катастрофа ако се сударе корона и грип

Епидемиолог др Предраг Кон додаје да ће бити катастрофално ако дође до судара вируса грипа и короне.

– Не може се спречити природни процес. Судар вируса група и коронавируса зависи од њихових потенцијала. Прошле године вирус грипа нисмо ни открили. Вероватно је и сада присутан и код нас, али није нађен истраживањима. Сама помисао да паралелно буду две епидемије веома је непријатна јер се те две болести тешко разликују – рекао је др Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс