Србија

Хрвати шаљу ратно наоружање Албанцима на Косову: Стижу обавештајни тимови, оклопна возила и беспилотне летилице! Ево шта се дешава!

Церемонија упућивање хрватског контигента војске у мисију Кфор на КиМ, прошла је „незапажено“, иако је то важна тема, наводе хрватски медији

Загребачки Вечерњи лист пише данас да је реч о „важном догађају“ када на тзв. Косово први пут одлази тако велик број хрватских војника, што, како кажу, има и геополитички значај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На подручје операције у два дела, упућује се до 150 припадника Хрватске војске, пише лист и додаје да је из Нашића јуче кренуло 130 војника, међу којима је и шест жена.

Подсећају да је пре 2021. на тзв. Косову боравило по неколико десетина војника и два хеликоптера Хрватског ваздухопловства.

У нову ротацију на шест месеци на КиМ, пише лист, стижу “Соколови” из Нашица, припадници оклопно-механизоване пешачке јединице која је у мирнодопским условима специјализована за међународне војне мисије.

Уз њих, кажу, на тзв. Косово су отишли и хрватски обавештајни тимови, логистички, штабно особље у команди Кфора и медицински тим, што је новина у хрватском контигенту.

Вечерњи пише да војници користе оклоплна МРАП возила с тешким машинама, беспилотне летилице, хеликоптери, а стиже и сајбер тим Хрватске војске.

Иначе, припадници ХВ-а налазе се на Косову на три локације, у кампу Филм Цитy Приштина, АПОД-у Слатина код Приштине те кампу Villaggio Italia код Пећи.

Припаднике Хрватске војске на пут ка тзв. Косову је испратио председник Зоран Милановић, док је министар одбране Марио Баножић одустао од доласка у касарану у Нашицама увредјен што је новинарима онемогућено да присуствују овом догадјају, што сматра преседаном.

Неслагање Милановића и Баножића о присуству новинарима на овој церемонији само је део јавног сукоба двојице званичника који траје већ недељама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало.рс