Свет

Ово нису очекивали! МАКРОНОВА ШАМАРЧИНА ХРВАТИМА! Француска у последњем тренутку донела одлуку која је шокирала Загреб!

Фото: Јутјуб

Француски председник Емануел Макрон почео је званичну посету Хрватској, где се састаје са председником Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем

Међутим, уз шефа француске државе који је по први пут у Хрватској стигло је и изненађење, јер су борбени авиони „рафали“ поскупели у односу на прву цену. Уместо 999 милиона евра, Хрвати ће 12 авиона да плате 101 милион евра више, чак 1,1 милијарду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводно је реч о пројекцији инфлације, као и о ПДВ-у на наоружање и опрему. Међутим, испоставило се и да ни рокови испоруке неће бити како се у почетку тврдило.

Хрватска јавност поставља све више питања око ове набавке скупих авиона, а болнички лекари упутили су Макрону поруку да осим продаје авиона искористи боравак у Загребу како би власт упознао са ефикасним мерама у борби против короне.

Хрватски министар финансија Здравко Марић потврдио је јуче на седници владе, на којој је донета и формална одлука о куповини „рафала“, да цена више није 999 милиона евра, већ 1,1 милијарду евра.

Марић је то открио образлажући одлуку о давању сагласности Министарству одбране да преузме финансијске обавезе за набавку вишенаменског борбеног авиона у периоду од 2022. до 2026. године. Марић није објаснио зашто је од маја, када је влада прихватила понуду Француске, цена порасла за више од 100 милиона евра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/новости/Index.hr