Свет

ШОКАНТНО УПОЗОРЕЊЕ МАКРОНА: Молим вас, морате се УОЗБИЉИТИ или ћете остати ИСКЉУЧЕНИ!

Председник Француске Емануел Макрон поручио је у петак Великој Британији да мора да се уозбиљи или ће остати искључена из разговора о сузбијању прилива миграната преко Ламанша.

Француска је раније британској министарки унутрашњих послова Прити Пател отказала позив на састанак, наглашавајући како су односи између две земље постали забрињавајући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трговинска правила и права на риболов договорена након изласка УК из ЕУ такође су доведена у питање.

Изненађује ме када се ствари не обављају озбиљно. Између вођа не комуницирамо објавама на Твитеру или отвореним писмима, ми нисмо узбуњивачи. Молим вас. Молим вас – изјавио је Макрон на конференцији за новинаре у Риму.

Макрон је тиме одговорио на писмо британског премијера Бориса Џонсона, у којем је “драгом Емануелу“ написао шта он сматра да би требало да учини како би се мигранте одвратилли од опасног путовања.

Џонсон, који је раније окривио Француску, у писму је од ње затражио да пристане на заједничке патроле уз њене обале те да преузме мигранте који успеју да дођу до Велике Британије.

Француска влада, разјарена због писма и нарочито због тога што га је Џонсон објавио на Твитеру, отказала је позив министарки Пател са министрима ЕУ о могућим начинима сузбијања миграција.

Портпарол Бориса Џонсона је рекао да је премијер писмо објавио како би обавестио јавност о томе шта влада чини и додао да не жали због своје одлуке, али да се нада да ће Француска поновно да размотри позив на разговоре.

На питање жали ли због писма у коме тражи Француску и да назад преузме мигранте који су илегално прешли Ламанш, портпарол је одговорио: Не, као што је и премијер сам рекао, он и председник Макрон признали су хитност ситуације“.

У четвртак се 27 миграната утопило у каналу Ламанш у покушају да се докопају Британије, у најгорој несрећи у којој су страдали мигранти која се догодила у каналу између Француске и Британије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/24сата.хр