Свет

Шокирао свет! ПОЉСКИ ПРЕМИЈЕР ТВРДИ ДА ЗНА КО ЈЕ ПОКРЕТАЧ МИГРАНТСКЕ КРИЗЕ! Хитно се огласио и Лукашенко!

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки оптужио је руског председника Владимира Путина да стоји иза мигрантске кризе на белоруској граници са Пољском.

Моравјецки тврди да лидер Белорусије Александар Лукашенко, близак Путинов савезник, управља кризом, али да је „покретач у Москви“, преноси ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најмање 2000 људи заустављено је у граничном подручју у увјетима хладноће.

Председник Белорусије Лукашенко негирао је оптужбе да је послао људе преко границе и да је на тај начин желео да се осветити за увођење европских санкција.

На видео снимцима се могу видети гомиле људи са белоруске стране границе са Пољском, на којој је подигнута бодљикава жица.

Неки од њих покушавају се пробију на другу страну користећи алат за сечење жице, стабла дрвећа или користећи се заједничком силом, док с друге стране пољски чувари, чини се, користе сузавац како би их омели у покушајима.

Многи мигранти су млади људи, али има и жена и деце, углавном пристиглих са Средњег истока и из Азије.

Смештени су у шаторима на подручју Бјелорусије, стиснути између пољских чувара са једне стране и белоруских са друге.

Температуре током ноћи спуштају се испод нуле и последњих недеља на хладноћи је умрло неколико људи.

-Овај напад који је предузео Лукашенко осмишљен је у Москви, а главни ум је председник Путин, рекао је Моравјецки у уторак на хитној седници парламента, након што је посетио снаге на граници.

Он је оптужио руског и белоруског челника да настоје да дестабилизују Европску унију допуштајући илегалним мигрантима да, путујући преко Белорусије, покушају да уђу на подручје ЕУ-а.

Ситуацију је описао као „нови тип рата у којем се људи користе као штит“ као и да је утврдио да се Пољска суочава са сценаријом којим се жели да се у ЕУ изазове хаос.

Истакао је да је ово први пут у 30 година да је пољска погранична безбедност тако брутално угрожена, пише ББЦ, а преноси Јутарњи лист.

Пољска је на граници распоредила додатне снаге и упозорила на могућу „оружану“ ескалацију, страхујући да би Белорусија могла да покуша да изазове инцидент.

Пољска, Литванија и Летонија, које су чланице Еуропске уније, суочене су последњих месеци са покушајима великом броја људи, илегалних миграната, да из Белорусије уђу на подручје ЕУ.

Литванија је у уторак прогласила ванредно стање на својој граници са Белорусијом, које је ступило на снагу у поноћ.

Већину покушаја уласка ипак биежи Пољска, посебно око највећег граничног прелаза у Кузници.

Шта каже Белорусија?

У интервјуу белоруској државној новинској агенцији, Лукашенко је рекао да жели да избегне било какву војну ескалацију на граници која би могла да увуче Русију у сукоб.

Рекао је да „није лудак“ и да зна шта је у питању, али је остао пркосан, рекавши да „нећемо клечати“.

Министарство одбране Белорусије оптужило је Варшаву да је прекршила споразуме пребацивањем хиљада војника на границу. Белорусија инсистира да мигранти тамо стижу легално и да се само понаша „као гостољубива земља“.

Русија је похвалила „одговорно“ понашање свог савезника у граничном спору и рекла да пажљиво прати ситуацију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/BBC