Свет

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Невиђен број мутација, могуће озбиљне последице; Дато и упутство

Светска здравствена организација коначно се огласила, са конкретнијим упутствима и прогнозама ширења новооткривеног соја коронавируса, названог омикрон.

За разлику од првих саопштења од када је тај сој откривен у Јужној Африци, а затим је стигао и у Европу, а у којима су стручњаци те светске организације били неодређени, сада су дали конкретније детаље али и прогнозе и оне нису обећавајуће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из СЗО је јутрос саопштено да је државама чланицама већ дато упутство везано за нови сој ковида-19, а истиче се и да постоји велика вероватност даљег ширења тог соја широм света.

Такође, СЗО упозорава да би, у зависности од карактеристика ове варијанте које се тек истражују, могло доћи и до озбиљних последица.

„Омикрон има невиђени број мутација, од којих су неке забрињавајуће због њиховог потенцијалног утицаја на ток пандемије“, речено је из СЗО, а додаје се и да је вероватноћа „потенцијалног даљег ширења“ мутација „висока“ на глобалном нивоу.

Прва препорука дрђжавама чланицама те организације је да прилагоде „мере међународних путовања“, наводећи како ће се ускоро издати и детаљнија упутства.
„Наиме, постоји забринутост око могућности омикрона да избегне стечени имунитет“, додаје Светска здравствена организација, напомињући да је тада велика вјероватноћа даљег ширења омикрона на глобалном нивоу.

„У зависности од тих карактеристика могло би да дође до будућих налета таласа ковида-19, што би могло да има и озбиљне последице. Процењујемо да је укупни глобални ризик везан за нови сој ковида-19 врло висок“, додаје се у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92