Свет

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ У ШОКУ, КАКВО ТО ОРУЖЈЕ ИМА МОСКВА?! Чиме су онеспособили сателит који је…

Непознато антисателитско оружје онеспособило је сателит који је контролисао руске трупе на граници са Украјином.

Отворена шпијунажа НАТО-а за руску војну опрему, јединице и места размештања руских трупа довела је Запад до неочекиваних проблема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се испоставило, западна летелица је, под утицајем непознатог зрачења, неочекивано изашла из функције – више од три дана није било могуће повратити контролу над њеним системима.

Податке о квару система летелица потврдила је Европска свемирска агенција.

„Satelit Copernicus Sentinel-1B је недоступан од 23. децембра 2021. у 06:53, подаци се не генеришу. Након релевантних вести од 23. децембра 2021. године, извршен је детаљан увиђај.

Током наредних дана биће предузете специфичне радње да се изврше промене у конфигурацији на броду које ће спречити да се аномалија понови (што би могло представљати безбедносни ризик за сателит).

Ово захтева симулацију и тестирање система на земљи пре него што га учитате на сателит. Овај период недоступности сателита потенцијално може трајати до 2 недеље, међутим, улажу се сви напори да се та недоступност смањи “, саопштено је.

Познато је да је руска страна била изузетно незадовољна употребом европских свемирских летелица за праћење својих трупа.

Истовремено, руски системи за електронско ратовање распоређени у близини украјинске границе могли би да униште системе западних свемирских летелица, на шта је руска страна више пута упозоравала НАТО, међутим, за сада нема доказа о умешаности руских комплекса у пораз западних сателита.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs