Свет

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ЛАВРОВ: „НАТО их трансформише. Праве базе тамо“

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров критиковао је НАТО зато што подржава „украјинске војне аспирације“.

„НАТО системски трансформише Украјину у војно упориште против Русије. Праве базе тамо, користе њихову територију да спроводе војне вежбе. Ако су ове године имали седам таквих маневара, у 2022. би требало да их имају 10, укључујући ону која траје током целе године“, навео је Лавров, а преноси „Спутњик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да ће се удвостручити број војника који учествују у тим вежбама, односно да ће тај број достићи 64.000 трупа.

Русија ће предузети мере ако не буде одговора
„Русија ће предузети мере за отклањање претњи по своју безбедност ако САД и НАТО не одговоре на предлоге Москве о гаранцијама безбедности, рекао је Сергеј Лавров.

Он је у интервјуу за агенцију РИА Новости рекао да ће, ако у разумном року не уследи конструктиван одговор и ако Запад настави своју агресивну линију, Русија бити принуђена да предузме све неопходне мере како би обезбедила стратешку равнотежу и елиминисала неприхватљиве претње за своју безбедности.

Лавров је истакао да Министарство спољних послова неће дозволити да иницијативе пређу у „бескрајне дискусије“.

Разговори Руске Федерације и САД о руским предлозима за гаранције безбедности заказани су за 10. јануар у Женеви.

За 12. јануар заказан је састанак Савета Русија-НАТО у Бриселу, а 13. јануара о руским предлозима разговараће се у седишту ОЕБС-а у Бечу.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Државама и НАТО-ом, који садрже одредбе о међусобним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и мањег домета и даљем неширењу НАТО-а, укључујући и бивше републике СССР-а.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/rs.sputniknews.com