Свет

НАСТАО ХАОС! Испливали детаљи разговора – Бајден запретио, Путин одговорио

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је руском председнику Владимиру Путину да је Запад забринут да ће Русија напасти Украјину.

Он је упозорио на „снажне економске и друге противмере“ које би уследиле ако Москва започне војни сукоб, саопштила је Бела кућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Председник Бајден је изразио дубоку забринутост САД и наших европских савезника због повећања руских снага око Украјине и јасно ставио до знања да ћемо одговорити снажним економским и другим мерама у случају војне ескалације“, наводи се у саопштењу Беле куће, преноси Ројтерс.

Бајден је, према саопштењу, поновио своју подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине и позвао на смањење тензија.

Двојица лидера одржала су данас видео-састанак који је трајао више од два сата, током којег су разговарали о Украјини и другим споровима у америчко-руским односима, који су, како наводи британска агенција, пали на најнижу тачку од краја Хладног рата.

Путин: Престаните да кривите Русију

Путин је позвао Бајдена да се престане са праксом пребацивања одговорности за ескалацију ситуације око Украјине на Русију, а цео разговор је оценио као искрен и послован, саопштено је из Кремља.

“Владимир Путин је нагласио да је недопустиво усмеравање одговорности на Русију, јер је НАТО тај који чини опасне покушаје како би искористио територију Украјине за изградњу свог војног потенцијала у близини руских граница“, наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Кремљ, који је пре данашњег састанка поручио да не очекује никакве помаке, негирао је да има намеру да нападне Украјину и нагласио да су руске трупе одбрамбене, а Путин и Бајден су се сложили да њихови тимови прате ситуацију.

Два председника су разговарала и о билатералним односима, а Путин је оценио да је сарадња две земље “у незадовољавајућем стању“.

„Стране су разговарале о билатералним питањима, а сарадња и даље остаје у незадовољавајућем стању“, наводи се у саопштењу Кремља.

Према саопштењу, председници Русије и САД разговарали су данас и о спровођењу одлука донетим током руско-америчког самита у Женеви у јуну.

„Лидери сматрају да је важно сачувати дух Женеве током бављења проблемима и питањима између две државе у будућности“, наводи се у саопштењу Кремља.

Обе стране изразиле су очекивања да ће Бајден и Путин моћи да ускоро у личном и непосредном сусрету разговарају о везама између две државе, економским санкцијама САД и наводним руским сајбер нападима на америчке компаније.

Председници су изразили мишљење да ће, узимајући у обзир одговорност за одржавање међународне безбедности и стабилности, Русија и САД наставити дијалог и за то потребне контакте. У целини, разговор је био искрен и послован“, наводи се у саопштењу Кремља.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг