Србија

Паника у Приштини, лажни премијер губи подршку Америке!

Ауторски текст за Франкфуртер алгемајне цајтунг написао је албански писац и новинар Беће Цуфај у коме говори о тзв. премијеру Аљбину Куртију и формирању ЗСО.

Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти мора да пристане на Заједницу српских општина јер тзв. Косово не сме остати без западне заштите, оценио је у ауторском тексту за Франкфуртер алгемајне цајтунг албански писац и новинар Беће Цуфај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, руском инвазијом на Украјину Балкан је поново постао проблем.

– Било је бескрајних разговора и техничких споразума између (тзв.) Косова и Србије у Бриселу, а 33 потписана споразума никада нису спроведени. Са агресорским ратом Русије против Украјине, то је одједном постало неважно. Влада Србије је препознала тренутак и одлучила да напусти све институције на северу (тзв.) Косова и тамо већ три месеца нема ни полицајаца, ни судија, ни градоначелника, ни избора – навео је Цуфај, напомињући да је током 15 година преговора Београда и Приштине главни фокус био да Србија призна тзв. Косово.

– Сада када Путин убија у Украјини, политичари у Берлину и Паризу предлажу „нормализацију“ односа у складу са основним уговором између Западне и Источне Немачке из 1972… (тзв.) Косово мора да прихвати ово решење и дозволи већински српским општинама да формирају заједницу са српским органима управе – пише Цуфај.

Како напомиње, према Бриселском споразуму из 2013. године, косовски Срби имају право на самоуправу, али у складу са уставом и законима тзв. Косова.

– Постоје два проблема са овим. Као прво, страхује се да би Срби, политички контролисани од стране Београда, могли тражити поновно уједињење са Србијом, а друго, шеф косовске владе Аљбин Курти који мора да одустане од оба предизборна обећања, јер до бољег живота грађана није дошло, а не може да спречи формирање Заједнице српских општина – навео је Цуфај.

Према његовим речима, тзв. Косово има „тврдоглавог премијера, али нема тенкове, авионе или велику војску“.

– То су ствари које Вучић поседује, а Вучић је, како каже Курти, Путинова испружена рука. Саветници Шолца, Макрона и Бајдена могу одговорити Куртију да ће га НАТО-трупама заштитити од Вучића и Путина – напомиње Цуфај.

Како оцењује, након две године власти, делује да Курти није друкчији од претходника, јер косовски Албанци масовно емигрирају у Немачку, док и даље владају корупција, непотизам и партократија.

Цуфај истиче да је Куртијева порука одбијање да се формира Заједница српских општина, инсистирајући упорно да такве заједнице може бити само у случају признања тзв. Косова од стране Србије.

– То нервира међународне партнере, посебно Американце и Немце. После две године у власти, Курти ће морати да дигне руке од оба предизборна обећања. Није дошло до бољег живота за грађане, а Заједницу српских општина неће моћи да спречи – оценио је Цуфај.

– Зар Запад треба да окрене леђа (тзв.) Косову за које је преко две деценије стационирао хиљаде војника како би очувао крхки мир – само јер Курти одбија договор са Србијом – запитао се бивши амбасадор тзв. Косова у Немачкој

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг