Србија

НАСТАО ХАОС! Тражи се ванредно стање, окривљују Србију, а стиже и стручњак из Немачке

Приштина — Због енергетске кризе тражи се да косовски премијер прогласи ванредно стање. Део Приштине више од 24 сата без струје. Оптужбе пљуште.

Посланик Демократске партије Косова Ферат Шаља позвао је данас косовског премијера Аљбина Куртија да прогласи ванредно стање због енергетске кризе и да разреши део кабинета задуженог за енергетски сектор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шаља на седници скупштине привремених приштинских институција нагласио да је тзв. Косово у дубокој енергетској кризи и да су последице озбиљне у свим областима, преноси Косово онлајн. „Ми смо ушли у кризу, али немамо податке о томе када и како ћемо изаћи из ове кризе. Како и колико ће се грађани носити са овом ситуацијом у зимској сезони? Власт није урадила свој посао“, додао је Шаља.

С друге стране, политички аналитичар и председник Управног одбора Америчке привредне коморе на Косову Иљир Ибрахими каже да би се енергетска криза лакше превазишла да косовска влада није игнорисала ранија упозорења која су наговештавала ту претњу.

„Да ће доћи до енергетске кризе неки од нас су упозоравали пре неколико месеци. Оно што смо тражили, а што је требало да ураде надлежне институције на челу са владом, јесте да се предузму мере да се ова криза лакше превазиђе. Не сумњам да би ова криза била лакше превазиђена да су се ови позиви схватили озбиљно, и да је од тада почело да се размишља и да се планира. Али, нажалост, не да упозорења нису схваћена озбиљно, него су игнорисана и исмејана“, навео је Ибрахими на Фејсбуку.

Он је навео да данас косовске породице морају да објасне својој деци да се свеће не користе само за рођенданске торте и упозорио да је енергетска криза тек почела и да ће се продубљивати и погоршавати.

„Зашто? Јер пет месеци ништа није урађено упркос бројним позивима и апелима да почне да се размишља и планира“, рекао је Ибрахими.

„Прозвана“ министарка: Крива је Србија

Министарка економије Артане Ризванолли сматра да на енергетску кризу на Косову утиче и чињеница да „Србија блокира енергетске водове и да то ствара оптерећења у енергетском систему и у другим земљама у региону, као што су Северна Македонија и Албанија“.

„Србија је блокирала енергетски вод између нас и то није нешто ново. Ипак, у овако кризној ситуацији то додатно погоршава ситуацију. То узрокује оптерећење мрежа и у другим земљама. Још смо ограниченији у куповини енергије, па често немамо избора осим да купујемо по високим ценама“, изјавила је Артане Ризваноли на конференцији за новинаре.

Немачки стручњак за енергетику у недељу стиже на Косово

Директор Косовске енергетске корпорације Нагип Краснићи изјавио је касно синоћ да ће у недељу на Косово допутовати немачки стручњак који ће помоћи да се поправи турбина у блоку Б2 блока „Косово Б“, а његов долазак најавио је и премијер Аљбин Курти пре седам дана, када је посетио КЕК, преноси Репортери.

„У контакту смо са фирмом која производи турбину и очекујемо да пошаљу свог стручњака. У недељу ће тај стручњак бити у КЕК и ми ћемо тада да утврдимо степен оштећења и знаћемо колико је времена неопходно да отклонимо квар. Постоји прелиминарна процена да очекујемо да ће се Б2 вратити у рад негде око 20. јануара“, изјавио је Краснићи. Краснићи је најавио и да ће рестрикције за сада бити спровођене тако да ће грађани два сата бити без струје, а осам сати ће имати електричну енергију. Међутим, најавио је могуће пооштравање мера.

Ипак, делови Приштине су били без струје више од 24 часа, што је изазвало тотални колапс и протесте грађана.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Косово Онлине