Србија

ПРЕДСЕДНИК О ЕНЕРГЕТСКОМ КОЛАПСУ: Електромреже Србије су функционисале перфектно, само 0,38% потрошача је без струје

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је на седници Владе Србије на којој присуствује шта се претходних дана догодило са ЕПС и који кораци су преузети.

Председник Вучић је рекао да не жели ништа да крије од грађана Србије. Он тврди да су комуналне службе добро одрадиле посао, али да је настао енергетски колапс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Према последњим информацијама 0,38 одсто потрошача у Србији је без напајања електричном енергијом. Проценат је добар, имајући у виду временске услове – рекао је председник.

– Електромреже Србије су функционисале перфектно и честитам Јелени (Матејић) на томе. Електромреже Србије су уложиле стотине милиона евра у претходном периоду – рекао је Вучић.

Председник је рекао да је најтеже било на подручју Моравичког округа, на делу Колубарског и Златиборског округа.

– Најтеже је било на територији Ивањица. Имамо и даље неких 1.800 домаћинстава којима је струја искључена. У околини Ваљева и Чачка имамо места у којима нема струје – рекао је Вучић.

Председник каже да је кључни проблем оно што се догодило са Електропривредом Србије. Он каже да је добио извештај од министра Зоране Михајловић.

– Имали смо у Нишу разговоре око енергетског система. Наша је намера да купимо све што можемо од било каквих капацитета, термо, хидро, да бисмо гарантовали безбедност снабдевања Србије у будућности. Ја сам као председник Владе направио грешку што сам слушао све оне који су ми говорили да нам не требају термо капацитети у Костолцу, како нам не требају термо капацитети овде или онде… На крају ми зависимо од термо капацитета. Иначе, сада слушамо све ове који нам соле памет сваки дан, могли бисмо да искључимо струју свима и да имамо такозвани „блек аут“ и да не постоји струја нигде у Србији. То је моја кривица, кривица Владе коју сам ја још водио, а не твоја – рекао је Вучић.

– Онда се догодило то да нам је комплетан систем испао зато што у ЕПС нису водили рачуна о томе колико угаљ може да буде мокар и колико блато може да оштети свих шест блокова у ТЕНТ. Зато обреновац једно време није имао грејања јер је везан директно на ТЕНТ. Зато смо ми увозили енормне количине електричне енергије. Срећом па смо се брзо снашли и срећом што је наш трансмисиони систем све издржао. Брзо се реаговало и финансијским и добро смотај посао урадили, али је свакако финансијска штета за Србију огромна. Да знате када се искључи Термоелектрана топлана Нови Сад ми морамо да увеземо 1,8 милиона кубних метара гаса – објаснио је Вучић и додао да се пуна стабилизација очекује у понедељак.

Председник каже да је данас у Костолцу дошло до искључења једног блока, али да то нема везе са грешком или снегом.

– Од понедељка би требало да имамо довољно струје за сопствене потребе уз неки минимални минус када буду најхладнији дани уколико не дође до нових искакања. Проблем је у томе што је ЕПС направио додатну грешку, што није бовољно угља обезбедио на депонијама и за снабдевање самог ТЕНТ, али то је већ питање за наше унутрашње расправе – изјавио је председник и додао:

– У складу са тим имамо велике проблеме са снабдевањем гаса. Имамо оно што је председник Путин обећао према количинама које смо трошили прошле године цену од 270 долара, међутим ми веће количине гаса и кад их има можемо само да набављамо на берзи. Сада кад нам је потребне додатне количине гаса ми то само можемо да купујемо на берзи по највишим могућим ценама. То је за нас катастрофа као и куповина електричне енергије.

Председник је додао да срећом имамо стабилне финансије те да можемо да решавамо проблем који је настао.

Вучић је рекао да ће се многе земље ове зиме смрзавати, али Србија неће ако успе да реши проблеме са блоковима.

Председник је рекао да ће се многе земље ове зиме смрзавати, али Србија неће ако успе да реши проблеме са блоковима.

– За наше грешке одговорни ће морати да сносе последице. Очекујем Грчићу твоју реакцију зато што сматрам да ми који обављамо јавни посао можемо да грешимо, али код тако крупних ствари степен одговорности мора да буде много виши – рекао је Вучић.

Извор: Новости