Свет

ШОКАНТНО! „Рекли су ми – имате два минута, иначе смо сви мртви!“

Бивши председник Авганистана Ашраф Гани покушао је јавно да се оправда након што је побегао из земље када су талибани преузели Кабул.

Он је у интервјуу за ББЦ рекао да је то учинио како би спречио уништење Кабула.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гани је рекао да тог дана, 15. августа, није ни слутио да ће то бити његов последњи дан у Авганистану, јер су му талибански борци истог тог дана рекли да неће ући у Кабул. „Али, два сата касније, ситуација се променила“, казао је Гани, који се сада налази у Уједињеним Арапским Емиратима.

„Две различите фракције талибана приближавале су се из два различита смера. Могућност масовног сукоба између њих уништио би петомилионски град и донео пустош људима, опасност је била огромна“, рекао је он.

Рекао је и да је пустио свог саветника за националну безбедност и његову супругу да напусте Кабул, а затим је чекао на аутомобил да га одвезе у министарство обране. „Али, аутомобил никад није дошао. Уместо тога, престрављени шеф безбедности дошао је до мене и рекао ми да ће сви бити убијени, ако се успротивим“, наводи даље бивши авганистански председник.

„Није ми дао више од две минуте“, додао је Гани, па наставио: „Упутства која сам претходно добио била су да се припремим за полазак за град Кост. А он ми је тада рекао да је Кост пао, као и Џалалабад.“

„Нисам знао где ћемо ићи. Тек кад смо полетели, постало је јасно да напуштамо Авганистан. Дакле, то је стварно било изненада“, тврди он.

Подсетимо, након што је напустио Авганистан у моменту пада Кабула, Гани је јавно критикован,а појавиле су се и информације да је одлетео са коферима пуним новца.

Гани је негирао те тврдње у интервјуу за ББЦ, рекавши да поздравља међународну истрагу која је покренута по том питању, јер ће она, како истиче, скинути љагу с његовог имена.

„Категорички тврдим да нисам износио новац из земље“, рекао је и додао: „Мој стил живота је свима познат. Шта бих ја с новцем?“

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист