Русија

УДАРНО! Савезници у шоку, Бајден попустио пред Путином: „Сасећи то у корену“

Амерички председник Џо Бајден направио је значајан дипломатски уступак Москви с циљем спречавања руске инвазије на Украјину.

Како преноси „Фајненшел тајмс“, тиме је сигнализирао да жели састанке НАТО савезника и Русије како би разговарали о притужбама Владимира Путина на тај трансатлантски сигурносни савез.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дан пошто је одржао билатерални састанак с руским челником путем видеолинка, амерички председник је рекао да се нада да ће до петка најавити разговоре на високом нивоу на којима би се „расправљало о будућности питања око којих је Русија забринута, а тичу се НАТО“.

Разговори имају за циљ да истраже „можемо ли или не можемо нешто да учинимо како бисмо смањили температуру дуж источне фронте“, додао је Бајден.

Амерички председник је рекао да се нада да ће међу учесницима бити не само Вашингтон и Москва, већ и „најмање четири главна савезника у НАТО-у“. Међутим, одбио је да наведе које су то конкретне земље.

Путин је у среду поновио како страхује да ће Украјина ући у НАТО, што ће, како је рекао, „несумњиво бити праћено постављањем војних контингената, база и оружја које нам прети“.

„Надамо се да ће наша забринутост овај пута бити узета у обзир“, навео је руски председник.

Путин је рекао да је спомињање инвазије „провокација“, али није експлицитно искључио такву војну активност, истакавши да Русија „има право заштитити своју сигурност на средњи и дужи рок“.

Један високи званичник НАТО чланице са истока рекао је за „Фајненшел тајмс“ да се „ни под којим околностима не сме допустити расправа о гаранцијама у контексту европске сигурности“. Сваки разговор о компромису с Москвом „мора се одмах сасећи у корену“, рекао је неименовани високи функционер и додао да такав став дели барем шест чланица Европске уније.

Иако је високи представник Бајденове администрације раније у току недеље разговоре о „црвеним линијама“ прогласио бескориснима, Бајденова администрација жели да следи пут како би одвратила Путина од инвазије на Украјину. Бајден је у среду одбацио једнострану употребу силе у сукобу с Русијом и казао да би било „тешких последица“ ако би Путин појачао сукоб у Украјини.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист