Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! „Не планирамо да зауставимо талас короне“

Већ други дан заредом Израел бележи 3.000 новозаражених коронавирусом.

Стопа заразе наставља да расте, али високи функционери министарства здравља овај пут наводно не размишљају о пооштравању мера, већ о преласку на стратегију колективног имунитета, пише „Тајмс оф Израел“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Израелу је у среду откривено 17.260 активних случајева, што је двоструко већи број него прошле недеље. Тај број новозаражених највећа је у последња три месеца, а нови талас коронавируса изазван је појавом заразније варијанте коронавируса – омикроном.

Израелски Канал 12 у уторак увече је навео, позивајући се на функционера министарства здравља, да се размишља о преласку на модел масовног заражавања. Како се истиче, било би то слично шведском моделу у најранијој фази пандемије, када су тамошње власти одлучиле да не намећу строге мере грађанима, како би омогућили наставак нормалног живота и на тај начин постигли колективни имунитет.

„Џерузалем пост“ такође пише како Израел не планира да заустави пети талас коронавируса.

„Пети талас могао би да се заврши када се зарази велики број људи. Верујем да ће вирус постати ендемичан само ако се вакцинисана популација изложи вирусу природним путем“, рекао је шеф имунолошке лабораторије на Универзитету Бар-Илан Сирил Коен.

С њим је сагласан и професор Хагај Левин, председник Удружења лекара у јавном здравства.

„Будући да је омикрон толико заразан, наши напори да зауставимо његово ширење вероватно су прилично узалудни. Нећемо успети да зауставимо овај талас. Оно што морамо да покушамо јесте да заштитимо најрањивије групе грађана. Покушавамо да избегнемо метак већ две године, и у Израелу смо донекле и успели. Већина човечанства је још увек жива пошто се заразила ковидом 19“, рекао је Левин.

Професор Левин сматра да би у Израелу требало престати да се размишља о таласима коронавируса и уместо тога да се концентрише на јачање имунитета и отпорности на вирус, улагањем у мере јавног здравства и подстицањем вакцинације против коронавируса..

„Не би требало да затварамо школе, не би требало да намећемо локдаун или затварамо аеродроме. Морамо да имамо пропорционалне мере“, рекао је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист