Свет

УДАРНА ВЕСТ! Одлучено: Три земље шаљу оружје; одбачени руски захтеви

Чланице НАТО-а Естонија, Литванија и Летонија послаће Украјини противоклопне и противваздушне ракете америчке производње.

То су вечерас најавили њихови министри одбране у саопштењу. Такође, НАТО је одбацио руске захтеве за повлачењем снага из Румуније и Бугарске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чешка министарка одбране Јана Черночова предложиће влади следеће седмице слање пошиљке тенковске муниције у време док се страхује од напада Русије.

„То би била донација, решавамо процедуру како би се то могло обавити што је пре могуће. Јасно поручујемо Украјини да смо уз њу“, рекла је она након састанка с министром спољних послова Јаном Липавским о том питању.

Черночова је рекла да ће детаљи о пошиљци бити објављени након што влада размотри тај предлог следеће среде.

Липавски је рекао да је Чешка спремна за „најгори сценарио“ у ситуацији изазваној руском „тактиком уцене која прети инвазијом на Украјину“.

„Естонија, Литванија и Летонија и њихови савезници заједно брзо раде на предаји сигурносне помоћи Украјини“, стоји у саопштењу.

Естонија ће послати противоклопне ракете џавелин, а Литванија и Летонија противваздушне ракете стингер.

Амерички Стејт департмент допустио им је да пошаљу америчке ракете и друго оружје Украјини, рекла су у среду три извора упозната с одлуком, док је амерички председник Џозеф Бајден предвидео да ће Русија кренути на Украјину.

Западне земље страхују да Москва планира нови напад на Украјину на коју је извршила инвазију 2014. и анектирала Крим.

Русија то пориче, али наводи да би могла предузети неодређену војну акцију ако јој се не испуне сигурносни захтеви, међу којима и обећање да се Украјина никада неће моћи да се придружи НАТО-у.

НАТО одбацио руске захтеве

НАТО је одбацио руске захтеве да повуче своје снаге из Румуније и Бугарске, јавља Ројтерс.

„НАТО се неће одрећи могућности да заштити и брани своје чланице, па ће имати присуство и у државама на истоку граница НАТО“, изјавила је портпаролка НАТО Јана Лунгеску.

Москва је тражила правно обавезујуће гаранције од НАТО да се Алијанса неће ширити на исток и да ће се вратити границама из 1997. године.

Руско министарство спољних послова саопштило је да безбедносне гаранције која Москва тражи од Запада укључују повлачење НАТО снага из Румуније и Бугарске.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92