Здравље

Не занемарујте гребање у грлу и главобољу! ОВО СУ НОВИ СИМПТОМИ ОМИКРОНА! Ево шта треба да знате!

ОМИКРОН сој корона вируса је постао доминантан у већини земаља света, а стручњаци су сагласни да изазива лакше форме болести, посебно код вакцинисаних особа.

Међутим, управо је у томе и претња – често смо склони да занемаримо симптоме омикрона или их једноставно препишемо сезонској прехлади.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од уобичајених симптома је и бол у грлу, који није био карактеристичан за претходне варијанте корона симптома.

– Упала грла или гребуцкање у грлу пре само неколико месеци би лако занемарили помисливши да није ништа страшно, али у овој ситуацији – то би могао да буде рани показатељ омикрона – истакао је Панагис Галиатсатос, доктор плућне и интезивне неге у Џон Хопкинс болници у Балтимору.

Студија коју је 14. јануара објавила Агенција за здравствену безбедност Велике Британије показала је да је грлобоља најчешћи симптом међу ковид позитивним пацијентима, те да је наведена као симптом у чак 53 одсто случајева људи који су добили омикрон сој.

Ако сада добијете Ковид-19, постоји велика шанса да ћете имати упалу грла, без обзира да ли сте вакцинисани или не, пише портал Еверyдаyхеалтх.

– Неспецифични симптоми, као што су грлобоља и цурење из носа, јављају се мање-више подједнако и код вакцинисаних и код оних који то нису. Имајте на уму да вакцина против Ковида-19 није намењена да вас заштити од тих симптома, она је заиста намењена да вас заштити од тешких форми болести – каже др Галиатсатос.

Бол у грлу није увек последица омикрон варијанте и може бити симптом обичне прехладе или грипа, али нажалост нема начина да утврдите о чему је реч, а без тестирања.

– Људи који имају симптоме сличне грипу или прехлади требало би да претпоставе да имају Ковид-19 док се не докаже супротно. Ако сте бар мало болесни, останите код куће, то сам рекла и свом особљу – река је др Алисон Арвади, начелница Агенције за јавно здравље Чикага.

 

Извор: Курир.рс