Свет

ПУТИН ИЗДАО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ ЗБОГ ИЗЈАВА НАТО: Руске нуклеарне снаге у приправности – СНОСИЋЕТЕ ПОСЛЕДИЦЕ КАКВЕ СВЕТ НИЈЕ ВИДЕО

Руски председник Владимир Путин наредио је војној команди да стави снаге за нуклеарно одвраћање у стање високе приправности „након агресивних изјава земаља НАТО-а“, преноси Ројтерс.

– Западне земље не само да предузимају непријатељске економске акције против наше земље, већ и лидери главних земаља НАТО-а дају агресивне изјаве о нашој земљи – рекао је Путин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Зато наређујем да се руске снаге за одвраћање пребаце на посебан режим борбене готовости – рекао је он.

Наређење, које је објавила агенција ТАСС, донето је на састанку Путина, министра одбране Сергеја Шојгуа и начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова.

Није одмах јасно шта је подразумевао под тим „посебним режином борбене готовости”.

Путин је упозорио стране земље да се не мешају у његову текућу инвазију на Украјину, рекавши да би то могло да доведе до „последица које никада нису видели“.

Он је поставио противваздушне ракете и друге напредне ракетне системе у Белорусији и распоредио своју флоту у Црно море у настојању да спречи западну интервенцију у Украјини.

Руска инвазија оставила је стотине мртвих. Русија је покренула ракетне нападе на зграде у Кијеву, Харкову и другим већим украјинским градовима јер прети свеобухватним нападом који није виђен још од времена Другог светског рата.

Москва има други по величини арсенал нуклеарног оружја на свету и огромну залиху балистичких пројектила који чине окосницу њених снага за одврац́ање.

САД: Неприхватљива ескалација

Наредба председника Русије Владимира Путина да се руске снаге одвраћања, које укључују нуклеарно оружје, ставе у стање посебне борбене готовости је неприхватљива ескалација, изјавила је данас амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд.

„То значи да председник Путин наставља да ескалира овај рат на начин који је потпуно неприхватљив и да морамо да наставимо да заустављамо његове акције на најснажнији могући начин“, рекла је Томас-Гринфилдова у интервјуу за Си-Би-Ес, пренео је Ројтерс.

Извор: Блиц