Свет

УДАРНО! Путин донео одлуку?; „Русија планира највећи рат“

Фото: Јутјуб

Ситуација у Донбасу се већ данима иза нас не смирује.

У региону Доњецка и Луганска одјекивале су експлозије, а први цивили из региона Донбаса пребегли су у Ростовску област.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До сада, у руску Ростовску област стигло је око 40.000 становника Донбаса, саопштило је Министарство за ванредне ситуације Русије.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба изјавио је данас да је време да Запад примени бар део санкција које је припремио против Русије.

„Русија мора бити заустављена одмах. Видимо како се догађаји одвијају”, рекао је Кулеба Ројтерсу након што су Москва и Минск најавили продужење војних вежби у близини украјинских граница, сукоби у Донбасу се погоршавају а Запад упозорава на скору инвазију.

„Време је за акцију. Постоје сви услови да се сада примени барем део санкција које су припремљене против Русије“, рекао је Кулеба у Минхену.

Проглашена ванредна ситуација

У Вороњешкој области у Русији проглашена је ванредна ситуација због прилива грађана који се евакуишу из Донбаса, на истоку Украјине.

Како је саопштила регионална влада, ванредна ситуација је проглашена због све већег прилива људи из самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, преноси РИА Новости.

Наведено је да је потребно искористити све ресурсе како би евакуисани били што брже и удобније смештени у центре за привремени смештај.

У Вороњеж је јутрос стигао први воз са евакуисаним грађанима Донбаса – 910 људи, међу којима 358 деце. Ускоро се очекује и други воз, у којем ће бити приближно исти број путника.

Ванредна ситуација због прилива избеглица јуче је проглашена у руској Ростовској области.

„Верујемо да је Путин донео одлуку“

Америчка потпредседница Камала Харис изјавила је у Минхену да Вашингтон верује да је руски лидер донео одлуку везано за инвазију на Украјину и додала да је Европа на ивици могућег „рата“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92