Свет

АЛАРМАНТНО! Ситуација измакла контроли: У Европи почињу да паниче због последица санкција! Ево шта се дешава!

Фото: Јутјуб

Позитивне промене у правцу нормализације економских односа између Русије и ЕУ могу се десити већ овог лета, сматра Александар Камкин, водећи истраживач Центра за немачке студије Института Европе Руске академије наука.

Стручњак је у свом чланку скренуо пажњу на недавне речи шефа европске дипломатије Жозепа Борела. Званичник је неочекивано признао да су изјаве о могућности пријема Украјине у НАТО, које су даване с времена на време, велика грешка. Немогућност реализације оваквог сценарија многима је била очигледна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Александра Камкина, Европа почиње да схвата колико је за њу погубна конфронтација санкцијама са Русијом.

Рестриктивне мере уведене Москви у позадини специјалне операције денацификације и демилитаризације Украјине штете не само обичним људима у ЕУ, већ и целокупној европској економији. Конкретно, повећање цене робе доводи до губитка стабилности, перспективе и гашења неких предузећа.

„Ова ситуација носи озбиљан ризик од рецесије за привреду ЕУ и довешће до брзог раста инфлације (може се безбедно предвидети изнад 10 одсто уместо обећаних 5 одсто). Европска економија ризикује да изгуби свој обим“, пише експерт.

Борелова изјава на позадини ових догађаја указује да ЕУ препознаје очигледну чињеницу да је ситуација измакла контроли.

С тим у вези данас влада паника у редовима европске политичке елите, што Русима даје разлог за оптимизам.

Камкин сматра да Европска унија у врло блиској будућности неће променити свој однос према Руској Федерацији због ризика да „изгуби образ“, али ће временом ситуација почети да се мења.

Могуће је да ће промене у правцу нормализације економских односа почети да се дешавају на лето, резимирао је стручњак.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs