Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Русија обавила тајну мисију у Италији за време пандемије?

У марту 2020. године, руски председник Владимир Путин, организовао је помоћ за северну Италију која је у тим данима била најтеже погођена епидемијом.

Мисија руске делегације у Италији током друге половине марта 2020. године, када је Италија била погођена првим и најжешћим таласом пандемије ковида 19, јавности је била представљена као помоћ болницама и старачким домовима из Русије а данас представља мистерију и сумња се да се ради о операцији руских тајних служби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стотину четири руска држављана, медицински радници, војници и тајни агенти, званично су дошли у Милано и Бергамо не би ли учествовали у међународној мисији помоћи овој земљи у борби против вируса.

Ових дана се италијански медији баве спекулацијама да је заправо та мисија била покриће за неке тајне радње руске војске и њихових, како их називају, „007 агената“ који су остали у Милану.

Дневни лист Коријере дела сера објавио је истраживање које показује да се део руске делегације, која је стигла половином марта у Италију, вратио тек након два месеца и да те особе нису посетиле ни инфективну болницу Луиђи Сако у Милану, ни тадашњу црвену зону у Лодију и Бергаму, нити седиште Региона Ломбардије која је била задужена за управљање ковид кризом на северу Италије.

Мисију је уговорио тадашњи премијер Италије Ђузепе Конте са руским председником Владимиром Путином и 104 особе које су слетеле у Рим, војним возилима су пребачене у Ломбардију.

Међу њима је било 32 лекара и медицинских радника док су остали били генерали и чланови руске тајне службе, што италијанска влада или није разумела или је потпуно игнорисала, пише Коријере.

Путинов сарадник на челу конзулата у Милану

При доласку у Милано читава делегација је провела дан у руском конзулату у кварту Сан Сиро, који води Алексеј Владимирович Парамонов, блиски Путинов сарадник и централна фигура спољне политике, који је претходних дана запретио Италији због економских санкција ка Русији.

„Ради се о евидентној аномалији јер не само што су Руси ушли на територију НАТО-а већ су ту и остали два месеца у врло драматичном периоду у коме су Италијани били затворени у куће са потпуно неизвесном будућношћу. То им је омогућило улазак у неколико италијанских касарни у близини аеродрома Орио ал Серио код Бергама, у болнице и на друга места у којима се налазе поверљиви подаци.“, наводи лист.

Додаје и да су 72 руска држављанина су дошли у Италију искључиво ради санификације старачким домова као и улица и тргова те су били праћени од стране италијанске полиције, али ко заиста може да се закуне да нису дошли у Италију из других разлога као што је шпијунажа“.

„Директори агенција унутрашње и спољне ибавештајне агенција Аисе и Аиси, уверавају јавност да никада није дошло до било каквих илегалних радњи руске делегације сем у ‘санитарним условима'“, навео је бивши италијански премијер Конте додајући да му се било какве инсинуације и претпоставке о ко зна каквим радњама руске делегације чине непримереним.

С обзиром на чињеницу да су 72 особе припадале руској војсци и тајним службама, тадашњи комесар полиције, Серђо Брако је тражио максималну пажњу полицијских снага у надгледању конзулата у зони Сан Сиро и у току кретања руса на територији Италије. Контрола, да се радило само о медицинским радницима, не би била потребна.

Који је заиста био разлог доласка свих тих војника и припадника тајних служби који нису имали никакве везе са пандемијом нити су посетили болницу у Бергаму као ни болнице у Милану за сада се не зна.

Оно што се зна јесте да је та мисија коштала Италију три милиона евра. Остало остаје тајна а како закључује Коријере дела сера: Сада је и касно.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС