Свет

Настао хаос! ОРБАН ОДБАЦИО ЗАХТЕВЕ ЗЕЛЕНСКОГ: Украјински председник упоредио „мађарске фашисте и Русе“

Фото: Јутјуб

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан одбио је данас захтеве украјинског председника Владимира Зеленског које је изнео пред Саветом Европе, јер се не поклапају са мађарским интересима.

– Не дозвољавамо да Мађарска буде гурнута у рат. Нећемо да шаљемо војнике или оружје у Украјину. Мађарска нам је на првом месту – поручио је Орбан на Фејсбуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходно, Зеленски је запитао Орбана да се одлучи на чијој је страни, а Орбан му је поручио да Мађарска жели да остане ван конфликта и да не да транспорт оружја Украјини преко своје територије, а неће ни слати оружану помоћ Кијеву, пренела је агенција МТИ.

Зеленски је приликом обраћања Европском савету у четвртак увече запитао премијера Мађарске Виктора Орбана да појасни своју позицију конкретно о Русији.

– Мађарска, морам ту да се зауставим, да будем искрен. Једном за свагда, морате да се одлучите на чијој сте страни. Независна сте земља. Био сам у Будимпешти неколико пута, волим тај град. Људи су срдачни, знам да сте прошли кроз неке трагичне догађаје. Био сам код комеморативног центра уз Дунав, на месту где су почињена масовна убиства. Био сам тамо са својом породицом. Слушајте, Викторе! Да ли знате шта се дешава тренутно у Мариупољу – запитао је Зеленски Орбана, пренео је „telex.hu“.

Он је замолио Орбана да изађе до дунавског кеја у Будимпешти.

– Погледајте у те ципеле (ципеле поред обала Дунава у Будимпешти постављене су 2005. у знак сећања на жртве Јевреје које су убили мађарски фашисти), и оне ће вам рећи шта се дешава у свету. То ради Русија. Такве ципеле имате у Мариупољу данас. Одрасли, деца, унуци. На хиљаде људи је отишло – додао је Зеленски.

Он је упитао Орбана да ли и даље оклева да ли би санкције требало да се уведу.

– Да ли оклевате да дозволите транспорт оружја кроз вашу земљу? Да ли оклевате јер радите посао са Русијом или не? Нема времена за оклевање. Време је да ви одлучите. Верујемо у вас, треба нам ваша помоћ. Верујемо у ваш народ. Верујемо у ЕУ, и верујемо да ће у најодлучнијем тренутку Немачка такође бити уз нас – казао је Зеленски.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг