Свет

Само једна држава сада може да заустави ПУТИНА!

Русија је последњих дана на ратишту у Украјини проширила своје војне операције на запад земље, која је до сада била поштеђена великих напада и разарања. Тако се ракетирање приближило граници Пољске, а тиме и НАТО алијансе. Главни град Кијев је опкољен и гранатиран са три стране, а посебно је тешка ситуација у Мариупољу, граду који је данима под опсадом и у коме је 350.000 људи изложено хуманитарној катастрофи.

Око три милиона људи је већ напустило Украјину пре ратних разарања. Ипак, украјински браниоци већ двадесетак дана пружају снажан отпор руској војсци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„С Путином треба преговарати, ово је његов рат“

Међутим, до сада се у преговорима виде само мали помаци и могући уступци. Авдагић сматра да је проблематично што су се до сада преговори водили на нижим дипломатским нивоима.

„На овим нивоима је тешко очекивати, бар са руске стране, да сами доносе било какве одлуке. Да би се дошло до најбоље могуће ситуације за преговарачким столом, односно окончања борби, преговори би морали да се подигну на највиши могући ниво. То значи разговор у неком формату са руским председником Владимиром Путином. Ово није руски рат против Украјине. Ово је Путинов рат и зна се ко треба да иде ка заустављању рата, јер то са другог нивоа очигледно није могуће“, тврди Авдагић.

Истовремено, помно се прати став Кине, која се сматра закулисним савезником Русије у овом рату и од које се стога очекује да утиче на Москву да оконча рат. Ових дана поједини амерички и британски медији објавили су садржај поверљиве депеше америчког Стејт департмента у којој САД наводе да је Русија затражила помоћ од Кине у виду војне опреме (наводно се помињу ракете земља-ваздух, оклопна возила). , обавештајну опрему итд.), али и храну за војску.

„Кина треба да буде мост у превазилажењу кризе“

„Треба узети у обзир да кинеска војна технологија није увек идентична руској, а у неким случајевима није ни слична оној коју користи руска страна. Храна и муниција су нешто сасвим друго. Али то су све ствари које су у овом тренутку мање важне. Очигледно је да је Русији пре свега потребна финансијска помоћ Кине. Чињеница је да је Кина та која у овом тренутку треба да буде мост за превазилажење и окончање ове кризе“, каже за Нет.хр Денис Авдагић, спољнополитички аналитичар.

На кинеској страни, каже, има стидљивих момената у комуникацији са поруком да рат треба да престане.

„Међутим, начин на који Кина обавештава своје грађане о догађајима у Украјини је веома проблематичан. Тамо је представљена у складу са званичним руским наративом као специјална војна операција. Истовремено, обе стране позивају на смиривање сукоба, што је апсолутна бесмислица јер Украјина није напала Русију, чак није напала ни одметнуте регионе и Крим. Стога је позивање обе стране на смиривање сукоба у најмању руку цинично и заправо веома проблематично. Кина може врло брзо да промени свој званични наратив. „Док се то не догоди, гледамо на ситуацију у којој Кина одржава одређену неутралност, али је у стварности више ’склизнула’ са руском страном“, рекао је Авдагић.

„Прети трагедија незамисливих размера“

Питали смо га и за судбину саме Украјине, ако рат потраје.

„Украјина је поприште велике трагедије. Веома је јасно да Украјинци нису вољни да предају своју земљу – или су вољни да гину за њу или да је напусте да не би били део земље коју је окупирала Русија. То значи да више не бисмо говорили о пет или 10 милиона избеглица, већ о 15, 20, а можда и 30 милиона украјинских избеглица ако рат не престане. То је трагедија незамисливих размера у новијој светској историји“, упозорио је Авдагић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо

Ознаке