Свет

ФУНКЦИОНЕРКА ПЕНТАГОНА: Руска инвазија на Украјину није исто што и НАТО интервенција на СРЈ! У интересу Србије није да…

НАТО агресија (Фото: Јутјуб)

„У интересу Србије није да буде партнер руској војсци, која брутално напада цивилно становништво у Украјини, поручила је у ексклузивном интервјуу за Глас Америке Лора Купер, заменица помоћника америчког секретара за одбрану задужена за Русију, Украјину и Евроазију.

Купер је оцијенила и да се не може изједначавати напад без повода једне силе на демократски изабрану владу са војном интервенцијом НАТО-а у СР Југославији 1999. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући рат у Украјини, америчка званичница навела је да Русија, упркос обећањима да ће смањити војну активност у појединим подручјима, наставља са нападима на цивиле.

„Москва реторички мења стратегију, тврдећи да следи циљ другачији од оног што је заиста био њен првобитни циљ – рушење владе у Кијеву. Међутим, на терену, Русија још увек примјењује исту разорну тактику против цивилног становништва. Видите шта се догађа у Маријупољу, гдје храбри украјински народ издржава разорни притисак руских снага које очигледно нападају цивилно становништво. И то је тактика коју Русија наставља да примјењује“, истакла је Купер.

На питање Гласа Америке шта је према њеном мишљењу циљ Русије, Купер каже:

Првобитни циљ Русије био је да да замени демократски изабрану владу у Кијеву. И ми то знамо јер смо видели обавештајне податке. У ствари, делили смо их са целим светом док смо их откривали. Готово би се могло рећи да је свет знао више о руским плановима и мотивима од руских војника. Они су послати у Украјину да опколе Кијев, гађају важне градове и преузму контролу над кључном територијом. Наишли су на жесток отпор украјинских оружаних снага, уз капацитете које је обезбедио Запад, што је изненадило руске снаге и натјерало их да промијене своје планове. Али то не значи да су одустали. То само значи да су привремено промијенили свој приступ како би добили на времену да се прегрупишу, додала је она

Извор: Курир.рс/Глас Америке